AIDS hastalığı
Aids insanda immün sistemi etkileyen ve mikroorganizmalara karşı vücudu dirençsiz bırakan bir hastalıktır. Virüs bulaştıktan sonra klinik belirtişler ortaya çıkmaya başlamadan önce taşıyıcı dönem deninle dönem vardır. Virüs vücuttaki bağışıklık sistemine saldırır ve lenfosit denilen antikorları tahrip ederek sayılarının azalmasına neden olur. Vücuttaki antikorların düşmesi sonucu enfeksiyon hastalıklarına vücut savunmasız kalır. Günümüzde tüm Dünyada görülen en tehlikeli ve bulaşıcı hastalıklardan biri Aids hızla ve tehlikeli bir şekilde yayılmaktadır.
AIDS bulaşma şekli: Aids nasıl bulaşır?
<!–adsense–> Aids hastalığına neden olan hıv virüsü kan yoluyla, cinsel ilişki sırasında ve anne karnındaki bebeğe geçebilir. Ortak enjektör kullanmak virüsü bulaştırır. Uyuşturucu kullanan kişilerde bulaşıcılık sıktır. Diş tedavisi sırasında ve steriliteye uymadan yapılan dövme ve piercing uygulamalarında da hiv bulaşması görülebilir. Aids virüsü hepatit yapanlar gibi çok bulaşıcı değildir ve dış çevrede fazla dayanıklı yapıda değildir Cinsel yolla bulaşmada rektal yolla ilişki sırasında bulaşıcılık daha çok görülür. Ancak normal yolla ilişki sırasında da bulaşma görülebilir.
AIDS tedavisi
Dünyada igtgide yayılan ve öldürücülüğü artan aids hastalığı üzerine birçok araştırma yapılmaktadır. Günümüzde Bu hastalığın tamamen bir tedavisi mümkün değildir. Antiretroviral ilaçlar ile virüsleri kısmen durdurabilmekle beraber tamamen ortadan kaldıramıyoruz. Virüslerin üreme hızını yavaşlatıp yayılmalarını önleme de yol katedilmiştir.
AIDS belirtileri
Aids belirtileri nelerdir? Aids belirtileri ne zaman ortaya çıkar? Aids belirtileri ne zaman başlar? Aids belirtileri kaç günde belli olur?
Bu soruların cevabı ikinci yazımızda. Okumak için tıklayın: Aids belirtileri