Bebeklerde gelişimaçısından, her organ önem taşımaktadır. Göz, görmeyi sağlarken; kulak ise, işitmenin gerçekleştirildiği organdır ve, kulağı ile duyamayan bebeğin, konuşamayacağı da bilinenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bebeklerde işitmenin de diğerorganlar kadar; ve hatta belki de diğer organlardan da çok önem taşıdığını akıllardan çıkartmamakta fayda vardır.<!–adsense–>
Bebeklerde İşitme Sorunları
Bir bebeğin işitmesi ile ilgili yaşamış olduğu problemler, konuşma, zeka ve gelişimi üzerinde de pek çok olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Ancak bebeğinizin işitip işitmediğini, sizin, doğum sonrasında herhangi bir yöntem yardımı ile algılayabilmeniz oldukça güçtür. Bebeklerde işitme testleri, hastane sonrasında ve doğumun hemen ardından; bu gerçekleşmemişse de en geç bir hafta içerisinde yapılması gerekmektedir.
Bebeklerde işitme testi yapmak oldukça kolaydır ve bebeğiniz üzerinde yapılan işitme testi, onun herhangi bir şekilde rahatsızlık hissetmeyeceğinden dolayı, aklınızda hiçbir soru işareti kalmadan yaptırabileceğiniz bir şeydir. Bebeğinize yaptıracağınız işitme testinde çıkabilecek olan herhangi bir olumsuz duruma karşılık, önlem alabilmek ilk bir hafta içerisinde mümkündür. Bu nedenle, işitme testi yaptırmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
İşitme testi, bebeğe, doğumun hemen ardından, hastane ortamında yapılabilen bir testtir ve güvenilirlik oranı %97’ler civarındadır. Bu testin yapılışı sırasında, bebeğin her iki kulağına da bir takım sesler verilir. Bebeğin bu sesleri duyup duymadığı ise, beyin dalgaları kontrol edilerek anlaşılır. İşlemin kısa sürmesi; aynı zamanda da güvenilir olması, bebeğin hiç bir rahatsızlık yaşamadan bu testten geçirilebilmesi; ve işitme testi sonrasında çıkacak olan olumsuz durumlara karşılık, yapılabilecek olan müdahaleler, işitme testinin ne kadar gerekli olduğunu gözler önüne seren en önemli nedenler arasında yer almaktadırlar.
Bebeğiniz işitme problemi ile karşılaşır ve dış ortamdan gelen sesleri algılayamaz ise, konuşamaz, dilsiz de olur. Bunun en önemli nedeni, ne konuşacağını ve nasıl konuşacağını bilmemesidir. Tek yapabileceği dudak hareketlerinizi takip ederek bir takım uygulamalarda bulunmak olabilir ki bu da anlaşılır olmaması nedeniyle, bebeğinizin ilerleyen hayatı boyunca, olumsuz pek çok sorun ile karşılaşmasına neden olmaktadır.
Bebek sağlığını önemsemeniz, onun gelecek hayatı ile ilgili atmış olacağınız en önemli adımlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle, bebeğiniz için yapılması gereken tüm rutin kontrolleri yaptırmalı ve bebeğinizden alacağınız her sinyali bir belirti olarak nitelendirerek, doğru yaklaşımlar ile müdahalelerde bulunmanız, anneliğinizin en belirgin özelliklerinden birini ortaya çıkarması nedeniyle gerekli davranış biçimleri arasında yer almaktadır.