Büyüme ve gelişme baştan ayağa ve içten dışa doğrudur. Çocuk psikolojisini anlamak için önce gelişim dönemlerini bilmek gerekir.
Bebeklik dönemi(0-2 yaş): Bebeklik dönemi çocukların en hızlı büyüyüp geliştiği dönemdir. Her yönden sağlıklı büyümesi ilk yıllarda gösterilecek özene bağlıdır. Bu özenlerden en önemlisi sevgidir. Kemiklerdeki en hızlı gelişme yaşamın ilk yıllarında görülür. Daha sonra ergenlik dönemine kadar gelişme hızında bir düşme ortaya çıkar. Bebek dünyaya gelince zihinsel ve ruhsal gelişme başlar. Bu dönemde alıcıdır. Duyduğu, gördüğü, dokunduğu her şeyden duyumlar alır, algılar edilir ve bunları biriktirerek belleğine yerleştirir. Zamanı gelince de bu bilgileri kullanmaya başlar. Örneğin; ilk aylarda isteklerini ağlayarak dile getirirken bilinçli olarak bazı kelimeleri kullanmaya iki yaşında,sonra ki zamanlarda da kendini ifade eder.yaşamın ilk aylarında bebek her açıdan annesine bağımlıdır.her türlü ihtiyacı anne tarafından karşılanır.beslenme,temizlik gibi ihtiyaçları zamanında ve yeterli karşılanması temel güven duygusu kazanılması açısından önemlidir.
<!–adsense–>Psiko motor gelişim: Motor kelimesi tek başını hareket anlamına gelir.yetişkinler gibi çocuğunda hareket etmeye ihtiyacı vardır.çocuk doğduğu günden itibaren bu ihtiyacını gidermek için yattığı yerden başını kaldırma,göğsünü kaldırma,ellerini,kollarını,bacaklarını hareket ettirme,dönme emekleme gibi davranışlar kazanır.düşünülmeden bağımsız olarak yapılan bu ilk hareketler daha sonra vücut hareketlerine zamanla dış uyarıcıların kontrolü ile çeşitli motor etkinliklerine dönüşür.bireyin eklem,kas,ve ses tellerini amaçlı olarak kullanılmasına motor hareketler denir.çocukların motor davranışlarının gelişimi refleksler,duruşa ait hareketler,atlama,yürüme-koşma,gibi beceriler şeklinde olur.bebek doğduğu zaman vücudun üzerinde hiçbir kontrole sahip değildir.1.aya kadar yapmış olduğu hareketler kontrolsüz ve bilinçsizdir.psikomotor gelişim aşamaları;
1. Başı dik tutma; birinci ayın sonuna doğru bebek ilk kontrollü hareketlerine başlar ve yüzün koyun yatarken başını kaldırabilir. İkinci ayın sonuna doğru bebek başını dik tutma yeteneğini kazanır.
2. Oturma;3-4 aylık çocuklar küçük bir yastığın yardımıyla bir dakika otururlar.7-8 aylık çocuklar desteksiz olarak kısa bir süre oturur.9-10 aylık çocuklar ise yardımsız 10 dakika oturur.
3. Sürünme; oturmadan sonra çocuk ilgisini çeken bir şeye doğru yönelir. Çocuk tutunarak, çekme-itme, yüzme hareketleri yoluyla vücudunu öne arkaya doğru hareket ettirir.
4. Emekleme; 10 aylık çocuk emeklemeye başlar.11 -12 ayda ise çocuk dizleri ve elleri üzerinde hızla hareket eder.
5. Yürüme; emekleyen çocuk artık bir yere tutunarak yürümeye başlar.her çocuğun yürüme yaşı farklıdır.çocuklar genellikle bir yaşından sonra yürümeye başlarlar.
6. Koşma; yürüyen çocuk zamanla yürümesini hızlandırıp koşmaya başlar.24 aylıktan sonra çocuk kısa adımlarla koşar.3 yaşında ki çocuk rahatça koşar.bundan sonra atlama çalışmaları başlar.
Bazense çeşitli nedenlerle yürüme gecikir. Mesela bunlardan bazıları;
· Doğuştan gelen anomaniler ve doğum travmaları
· Kemik ve kasların yavaş gelişmesi
· Ana-baba kan uyuşmazlığına bağlı doğuştan sarılık
· Yetersiz ve dengesiz beslenme
· Üst üste geçirilen ateşli hastalıklar
· Kendine güvensizlik ve ilgisizlik
· Kalıtım ve bireysel farklılıklar gibi sebeplerden yürüme gecikir.