Yediden yetmişe tüm bireyler için iletişim, farklılık gösteren, kendine has denge ve yöntemleri bulunan zor bir zanaattır. Söz konusu hele de çocuklarla iletişim olunca birbirimizi iletişimde anlamak ve anlatmakta en çok kullandığımız sözel ifadeler yetmeyebilir. Anlaşılması gereken 3 önemli süreç çocuklarla iletişimin anlaşılmasında etkin rol onar. ‘Çocuğun penceresinden olayları görebilmek’, ‘duygularla olay arasındaki farkları keşfetmek’, ‘hem fikir olmak’, Olaylar karşısındaki hislerini çocuklar kelimelerle ifade etmekte yetersiz kalır. Onların bu nedenle söyleyemediklerini anlamak, cümlelerinin altındaki gizli anlamları keşfetmek ve empati kurmak ebeveynlerin yapması gereken şeydir.<!–adsense2–>
Çocuğun Penceresinden Olayları Görebilmek: Bir alış veriş olan iletişim gibi hiçbir şey tek taraflı değildir. İletişim söz konusu olduğunda bu nedenle olaylara ya da anlatılanlara yalnızca kendi pencerenizden bakmamalısınız. Olay ya da konuları çocuğunuzla kurduğunuz iletişimde sizin nasıl değerlendirdiğinizden ziyade olayın çocuğun penceresinden nasıl göründüğünü anlamaya çalışmak oldukça önemlidir. Sizin bilgi ve deneyimleriniz elbette ki çocuğa ışık tutacaktır fakat çocuğun olaya bakış açısını yakalamak öncelikle yapılması gerekendir. Empati kurmanın ilk adımı da budur.
Olaylarla Duygular Arasındaki Farkı Keşfetmek: Sizinle çocuğunuz iletişim kurduğunda onun bu olay karşısındaki duyguları ile anlattığı olaydan daha çok ilgileneceksiniz. Farklı kişilerde aynı olayın farklı duygulara neden olması, birebir olayların duygularla bağlantılı olmayabileceğini gösteriyor. Olay hakkında değil o anki duyguları hakkında konuşmak, negatif düşünce kalıplarını da onun ortadan kaldırabilecek etkili bir yoldur.
Hem Fikir Olmak: Bize çocuğumuz bir şey söylediğinde onun en büyük beklentisi onunla aynı fikirde olmamız, karşı çıkmamamız ya da onu ikna etmemiz değil, yalnızca onu anladığımızı belli etmemizdir. Mesela çok mutsuzum diyen bir çocuğa, onu mutlu olduğuna inandıran cümleler kurmayın, çünkü bu onun fikrini değiştirmeyecektir. Her mutlu olduğu ile ilgili söylenene bir karşılık verecektir. Onun böyle düşünmesine yol açan duyguları anladığınızı göstermek, yapmanız gereken tek şeydir.
Çocukların kişilik gelişimleri için de çocuklarınızın duygularını anlamayı başarmak son derece önemli bir konudur. Bir nevi onlara ayna olmak anlamına hislerine ortak olmak gelir. Güven duydukları ebeveynlerinde hissettiklerinin yansımasını gördüklerinde çocuk, bir ayna karşısında ruhsal görüntüsünü inceleme şansına kavuşmuş olacaktır.