Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Nedenleri nelerdir? Çocuklarda Gece Kuru Öksürük Nedenleri, Çocuğum gece yatınca öksürüyor diyenlere belirtiler ve tedavi yöntemleri:
Çocuklarda Geçmeyen Öksürük
Öksürük, çocuk polikliniklerine ailelerin en çok başvurduğu şikayettir. Öksürük, süresine göre ikiye ayrılabilir:
4 haftadan kısa süren, günde 10 defaya kadar olan öksürük şikayetlerinde, başka bir belirti de yoksa, bu akut öksürük olarak tanımlanır. Bu öksürüğe sebep olanlar çoğunlukla viral üst solunum yolu enfeksiyonları (grip, nezle, orta kulak yolu iltihabı, sinüzit) ve alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır (bronşit, bronşiolit, zatürre). Diğer öksürük nedenleri arasında da yabancı cisim aspirasyonu, solunumsal toksik maddeler (sigara dumanı, parfüm, çevresel dumanlar) sayılabilir.
4 haftadan uzun süren, kalıcı hale gelmiş öksürüğe ise kronik öksürük denilir. Bir ayı geçen inatçı ve geçmeyen öksürükler başka hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Dört haftayı geçen uzun soluklu öksürükte çocukların mutlaka ayrıntılı muayeneden geçirilmesi gerekir.
Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Nedenleri
Geçmeyen öksürük nedenlerine bir bakalım. Çocuklarda geçmeyen öksürüğün pek çok nedeni olabilir. Yaş gruplarına göre bu nedenleri ayırabiliriz:
Küçük süt çocuklarında astım benzeri durumlar, reflü, dirençli bronşit, doğumsal nedenler ve yabancı cisim aspirasyonları gibi nedenlerden bahsedebiliriz.
Çocuğun yaşı ilerledikçe astım, allerjik saman nezlesi, kronik sinüzit gibi rahatsızlıklar daha sık görülmektedir. Bunlar geçmeyen kuru öksürük nedenleri olabilir.
Geçmeyen öksürük hiçbir organik nedene bağlı olmadan da karşımıza çıkabilir. Hatta bazen psikojenik olarak karşılaşılmaktadır.
Tüberküloz (verem), kistik fibrozis, bronşektazi gibi durumlar daha nadir olmakla birlikte geçmeyen öksürüğe sebep olabilirler.
Geçmeyen Öksürük Tanısı Nasıl Konulur?
Geçmeyen öksürüğe neden olan hastalığın tanısı muayene bulguları, bazı testler ve çocuğun sağlık geçmişine göre konur. Çocuğun öksürüğünün ne zaman başladığı, öksürüğün süresi,kuru mu-balgamlı mı olduğu, eşlik eden hırıltı olup olmadığı, nefes darlığı olup olmadığı önemlidir. Çocuğun daha önceden geçirdiği hastalıklara bakıldığında sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları ya da nefes darlığı atakları varsa, bunlar da hastalığın tanısının konulmasında yardımcı olur.
Çocuklarda Gece Kuru Öksürük Nedenleri
Geceleri çocuklarda görülen kuru öksürüklerin bazı nedenleri vardır. Öksürüğün çeşidine bakarak hangi hastalıkla ilgili olduğunu kabaca anlamak mümkündür, yine de tanı doktor tarafından konulmalıdır:
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürüğün nedenleri genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonu ya da alerjiye bağlı olarak görülmektedir
Çocuk uykuya daldıktan sonra başlayan kuru öksürüklerin nedenleri arasında geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflü sayılabilir.
Çeşitli hareketler yapınca ortaya çıkan öksürük ise (egzersiz, hareket, gülme veya ağlama) astıma işaret eder.
Geçmeyen Balgamlı Öksürük
15 günden uzun süren inatçı balgamlı öksürük varsa incelenmesi gerekir. Eğer burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile beraber geçmeyen balgamlı öksürük varsa, bu durumda geniz akıntısı ve sinüzit hastalıklarından şüphelenilir.
Öksürük ve Alerji İlişkisi
Alerji de öksürük sebebi olabilir. Çocuklarda alerjik astım hastalığı ve alerjik nezlesi varsa, normalden daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Alerjisi olan çocuklar bu enfeksiyonları çok daha zor ve uzun sürede atlatırlar. Tekrarlayan sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları da alerjisi olan çocuklarda normalden daha sık görülür. Altta yatan alerjinin ve alerjik nezlenin tedavisi ile bu hastalıklardan kurtulmak mümkündür.