Çölyak hastalığı toplumuzda adı pek bilinmeyen bir hastalık. Pek çok kişi karın ağrısı ve şişkinlik diye geçiştirdiği şikayetlerin, çölyak hastalığı belrtisi olduğunu dahi bilmeden yaşıyor. <!–adsense–>
Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak Hastalığı (Celiac Disease- gluten enteropatisi ) bir ince bağırsak allerjisidir. Gluten adı verilen proteine karşı gösterilen hassasiyet olarak tanımlanabilinir.
Çölyak hastası olan kişiler buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edemezler. Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediği zaman, onların bağışıklık sistemleri ters etki gösterir ve ince bağırsaklara zarar verir. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar düzleşir ve görevini yapamaz hale gelir.
Çölyak Hastalığının Sonuçları
Çölyak hastalığı bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olur. Bu yüzden besinlerin ince bağırsakta emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim hastalığıdır. Kişinin ne yerse yesin, sağlıklı beslenememesi gibi sonuçları vardır.
Çölyak Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olarak bilinir yani kişinin ailesinde bu hastalığın çıkma ihtimali vardır. Diğer çölyak hastalığı sebepleri ise şunlardır: Bazen bir ameliyat, çocuk doğumu , hamilelik , viral enfeksiyon yada şiddetli duygusal stresten sonra çölyak hastalığı oluşabilir, ya da tetiklenebilir.
Çölyak Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Çölyak hastalığı kişinin yaşamının her hangi bölümünde ortaya çıkabilmektedir . Çölyak kimi kişilerde çocukluk, kimilerinde ergenlik, kimilerinde ise orta yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir. Ama en çok 8-12 aylık çocuklarda, ve 30-40 yaş arasında ortaya çıkmaktadır.