Son günlerde, özellikle menapoz dönemindeki kadınların bir şikeyeti var: sürekli eklemleri ağrıyor, kendilerini yorgun hissediyorlar; ve konsantrasyon sorunları yaşıyorlar… Bu kadınlar, aynı zamanda çok şeyi yapmak isteyen kişiler, ve bu hastalık da zaten sürekli bir şeylere yetişmek zorunda olan bayanları yakalıyor. Nedir bu hastalığın adı diye soracak olursanız, hastalığımızın adı Fibromiyalji. Bu hastalık ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler, yazımızın devamını okumayı sürdürmelidirler.<!–adsense–>
Öncelikle belirtmeliyiz ki, fibromiyalji menapoz dönemindeki kadınlarda sıklıkla görünen bir hastalık olmasına karşın, her yaştaki bayanda görülebilen bir, süper kadın hastalığı olarak biliniyor. Süper kadın ise, herşeyi kendisinin yapabileceğine inanan kadınlara verilen bir sıfattır.
Fibromiyalji Nedir? Fibromiyalji Ne Demek?
Nedir fibromiyalji diye sorulduğu zaman, kas ve eklemlerde, boyunda; ve omuzlarda yoğun olarak hissedilen ağrıdır diye cevap verebiliriz. Aynı zamanda yataktan kalkacak olan kişilerin yaşadıkları tutukluk, bel ağrısı, ve bu ağrı ve sancıların yarattığı, günlük hayata devam etme zorluğu, fibromiyalji hastalığının en uygun tanımı olarak tanımlanıyor uzmanlar tarafından.
Fibromiyalji Kimlerde Görülür?
Fibromiyalji hastalığının görülmesinin en sık olduğu kişiler arasında, özellikle 30 ile 60 yaş arasındaki kadınlar sayılıyor. Bu kişilerin sosyoekonomik olarak kıdemli bir konumda oldukları ihtiva ediliyor. Ve fibromiyalji hastalığına yakalanması muhtemel olan kişilerin, çevresindeki insanlardan çok şey beklediği anlatılıyor. Aynı zamanda kendileri de çevrelerine karşı çok verici olan fibromiyalji hastalarının bu vericiliklerinden dolayı, çevrelerinde bulunan kişiler herşeyi ondan bekler hale geliyor. Bu durumda da süper kadın kavramı ortaya çıkıyor ve fibromiyalji riski günden güne daha fazla artıyor.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji hastaları, hastalığın belirtilerini bilirlerse, erken teşhisi kolaylaşacaktır ancak şunu da bilmek gerekir ki, erken teşhis olsa bile, fibromiyaljinin kronikleşen bir hastalık olduğunu akıllardan çıkartmamak gerekiyor. Her ne kadar tedavi edilse de, yeni bir stres halinde, tekrar kendini gösteriyor. Peki ne gibi belirtileri var bu fibromiyaljinin?
Fibromiyaljinin kendisini en sık gösteren belirtisi: üç aydan fazla süren eklem ağrıları oluyor. Bu ağrılar vücudun belirli yerlerinde dolaşmalarına karşın, en sık olarak, bel, kalça, kol ve göğüs kısımlarında görülüyor. Ayrıca havalar soğuk ya da nemli olduğunda, fibromiyalji ağrıları artmaktadır.
Sabahları, özellikle yataktan kalkmakta zorlanma ile kendisini gösteren fibromiyalji hastalığı, uyku bozukluklarına da neden olduğu gibi, bunun yanısıra da, günün ilerleyen saatlerinde, yorgunluk, gerginlik, migren ve baş ağrısı gibi semptomlar ile kendini hatırlatıyor.
Fibromiyalji hastalığında, ellerde, kollarda ya da bacaklarda hissizlik ve dönem dönem de karıncalanmalar yaşanabiliyor. Bu belirtilerin yanında, konsantrasyon bozukluğu da, hastalığın belirtisi olarak kendisini gösterebiliyor. Aynı zamanda, karın ağrısı, midede hazımsızlık ve şişkinlik, kabızlık gibi belirtiler de, fibromiyalji hastalığında kendisini gösterenler arasında. Ve idrara sık çıkmak da sayılabilecek belirtiler arasında yer alıyor.
Fibromiyalji hastalığı için yukarıda sayılan belirtilerden bir tanesi veya bir kaçının aynı anda görünebilecek olması da muhtemel. Peki bu hastalığa yakalanmamak için neler yapmak gerekiyor?
Fibromiyaljiden Korunmak İçin
Herşeyden önce, hayatınızdan stresi çıkartmanız gerektiğini belirten uzmanlar, bunun yanısıra, haftada en az dört gün spor yapmanızı da öneriyorlar. Spor salonuna gitmekte sorunlar yaşayabilecek olan bayanlar için, yürüyüş de, bisiklete binmek ve hatta koşmak da işe yarayabiliyor. Aynı zamanda bol bol dinlenmeniz gerektiğini belirten uzmanlar, tatil yapmanızı ve bunun yanında kendinize de zaman ayırmanız gerektiğini belirtiyorlar. Cinsel hayatınızın düzenli ve dengeli olması ile, sağlıklı beslenme de, fibromiyalji hastalığına yakalanmak istemeyenlerin yapmaları gereken şeyler arasında sayılabiliyor.
Fibromiyalji hastalığının tedavisinde üç aşama izleniyor. Bu aşamalardan ilki, ağrıların giderilmesi ve uykunun düzene sokulması için yapılması gereken ilaç tedavisi. Bir diğeri, kasları germek ve kardiyovasküler uyumu sağlamak için yapılması gereken egzersizler. Bir diğer tedavi yöntemi; kas spazmını önlemeye yönelik gevşeme egzersizleri iken, son tedavi yönteminde ise, hastaların, hastalıklarını anlamalarına yardımcı olan eğitim ve bilinçlendirme programlarına katılmalarıdır.
Yapılan tüm bu tedaviler ile, fibromiyalji hastalığından kurtulan kişiler, hastalığın tedavi edilmesinin artından, yaşam kalitelerini ve yaşam şekillerini değiştirirlerse, hastalıktan kurtulma şansları oldukça yüksek. Ancak günümüzde stressiz yaşanmayacağını belirten doktorlar, fibromiyalji hastalığının dönem dönem tekrarlayabileceğine dikkatleri çekerek, bu nedenle de, kişilerin dönem dönem, fizyoterapistlerin gözetimine alınmaları gerektiğinin özellikle altını çiziyorlar.
Fibromiyalji hastalığına nelerin sebep olabileceği yönünde yorumlarda bulunan uzmanlar, sebebin tam olarak bilinmediğini, ancak, yanlış duruş, vücudun belirli bölümlerinde ağrıya neden olabilecek yanlış davranışlar, düşme ve çarpmalar, yaralanmalar gibi sebeplerin, fibromiyaljiye neden olabileceği noktasında birleşiyorlar.
Fibromiyalji hastalığı için röntgen ya da filmler ile tanı koyabilmenin zor olduğunu belirten uzman doktorlar, vücutta üç aydan uzun bir süre yaygın olarak yaşanan ağrıların fibromiyalji tanısı için yeterli olabileceğini belirterek, bir de hassas noktalardan bahsediyorlar. İnsan vücudunda bulunan hassas noktalar, üzerlerine 4 kilogramlık ağırlık konulduğunda ağrıyan noktalar. Eğer bu 18 hassas noktanın en az 11’inde ağrı yaşanıyorsa, fibromiyalji tanısını siz bile kendi kendinize koyabilirsiniz demektir. Peki bu hassas noktalar hangileridir?
başın arka bölümü, boynun ön ve alt bölümleri, sırtta bulunan trapez kasın ortası, kürek kemiğinde bulunan çıkıntı, ikinci kaburgadan öne uzanan nokta, her iki dirseğin de dış yanları, uylukların, üst, dış ve yan bölgeleri, her iki kalçanın da üst ve dış yanları, her iki dizin de iç yan kısımları…
Fibromiyalji hastalığına yakalanmaması gerektiğini bildiğimiz tüm bayanların, dikkatli olmaları gerektiğini önemle ve ısrarla belirtmek isteriz. Fibromiyalji hastalığı kronik bir hastalıktır; ve siz onu bıraksanız da o sizi öyle kolay terk etmeyecektir.