Anne hem kendi hem de bebek için beslenmesine dikkat etmelidir. Gebe kadının her zamankinden daha çok bakıma ihtiyacı vardır. Bu bakım direk olarak önce annenin sağlığını daha sonra da bebeğin sağlığını etkiler.
<!–adsense–>Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Anne yeterli ve dengeli beslenmelidir. Ancak fazla beslenme fayda değil zarar verir. Çünkü kilo alınacağından doğum zorlaşabilir. Bebek tüm besin ihtiyaçlarını anneden karşılayacağı için anne iyi beslenmelidir. Aksi takdirde bebek ihtiyaçlarını annenin vücudundaki depolardan karşılar. Böyle olduğunda anne güçsüz kalır, dokuları yıkılmaya başlar ve hem anne hem bebek zarar görür.
Gebelikte Beslenmenin Önemi
Eğer gebelikte anne iyi beslenmezse doğumdan sonra hastalanma riski yüksektir. Bebeğin gelişimi tamamen annenin beslenmesine bağlıdır. Bu yüzden anne her türlü besin maddesini yemelidir. Ancak bazı besin maddeleri mutlaka tüketilmelidir. Bunların başında süt, yumurta, et ve sebzeler gelir. Bunlardan az ve öz, yeteri kadar yenmelidir. Her şeyin fazlası zarar oluğu gibi fazla tüketilen besin maddeleri de zararlıdır. Tahıl, un, yağ, şeker gibi besinlerde hamilelik boyunca tüketilmelidir. Tavuk eti ve balık da beslenmede önemli yer tutar. Alkol ve sigara asla alınmaması gerekir. Alkol çocuğun anormal ya da ölü doğmasına, sigara ise erken doğum ya da bebeğin normalden daha küçük doğmasına neden olur. İlaç tüketimi ise doktor kontrolü dışında asla olmamalıdır.
Annenin tükettiği besin maddeleri bebeğin gelişimine etki eder. Hamile kadının tükettiği süt ve süt ürünleri (protein, kalsiyum ve vitamin içerir) bebeğin kemik, göz ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Bunun yanında et ve süt ürünlerinde bulunan protein, demir ve vitaminler bebeğin kas, kan, beyin gelişimini etkiler. Sebze ve meyveler (c vitamini) gözler, kan ve deri, ekmek ve tahıllar( B vitamini ) ise bebeğin büyümesini sağlar. Adaçayı, ıhlamur ya da açık bir çay içmek de faydalıdır.
Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi için protein alması şarttır. Protein eksikliğinde, bebeğin direnci azalır ve bedensel ya da zihinsel geriliğe yol açar. Hamilelikte bir diğer önemli sorunda kansızlıktır. Buda demir eksikliğinden kaynaklanan bir sorundur. Bu yüzden gebe kadın demir bakımından zengin olan; et, karaciğer, dalak, yumurta, pekmez, susam ve fındık gibi besinleri bol bol tüketmelidir. Bunun yanında bebekte kemiklerin iyi bir şekilde gelişmesi için de kalsiyum şarttır. Kalsiyum eksikliği annede olduğu kadar bebekte de rahatsızlıklara yol açar. Ancak fazla almak her zamanki gibi zararlıdır. Süt ve süt ürünleri kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Anne ve bebeğin sağlığı açısından ek mineral ve vitaminde alınması gerekir.
Gebelik ve Temizliğin Önemi
Hamile bir kadın beslenmesi kadar temizliğine de özen göstermelidir. Bakımlı olmak annenin ruh sağlığını olumlu yönde etkiler. Anne her gün banyo yapabilir ancak anne bazı tedbirler almalıdır. Bu hem anne hem bebek sağlığı açısından önemlidir. Banyo yapılırken yıkanılan su her zaman vücut sıcaklığından biraz üstünde olmalıdır ki yani buda 37-38 derece arasıdır. Banyo uzun süreli olmamalı yoksa kanamalar olabilir. En iyi süre 10 -15 dakika arasıdır. Kaygan zemine dikkat edilmeli, ayakaltına bir bez koyarak önlem alınmalıdır. Her geçen gün vücut ağırlaşacağından ileri zamanlarda banyo yapmak zor olabilir. O zamanda duş alınabilir. Tek başınayken banyo yapılmamalıdır. Banyo yapıldıktan sonra ise vücut iyice kurulanmalıdır. Annenin her yaptığı önce kendi, sonra bebek içindir.