Yaz aylarında sağlığımız için dikkatli olmamız gerekir. Çünkü güneşin vücuda fazla gelmesi vücudun kendi ısısında dengesizlikler oluşturabilir. Bu ısı dengesizliği sağlığımız açısından ciddi sorunlar yaratır. Aynı zamanda kapalı havasız ortamlarda bulunmakta aynı etkiyi gösterebilir. Sıcak çarpması (güneş çarpması) genellikle çocuklarda görülür ancak sıcak havalarda çocuk, yetişkin, yaşlı demeden herkesi etkiler.
Güneş Çarpmasından Korunmak İçin
<!–adsense–>Güneş en tepedeyken dışarı çıkmamamız gerekiyor. Çünkü güneşin ısısına birden maruz kalmak birtakım rahatsızlıklar oluşturur. Sokağa çıkmanın en uygun saati 11:00 ile 15:00 arası haricidir. Çünkü bu saatlerde güneş en fazla sıcaklığını verir. İllaki bu saatlerde dışarı çıkmamız gerekiyor ise gölgelikli yerlerden gidilmelidir. Normal yürüyüş yaparken de sıcak havalarda gölgelerden gitmek en doğrusudur.
Dışarı çıkacağımız zaman güneş yakıcı ise yazlık şemsiye kullanabiliriz. İnce kumaşlı, bol kesimli ve açık renkli giysiler giyip geniş kenarlı şapkalar kullanmak bizi daha serin tutmamızı sağlar. Kapalı havasız ortamlar bulunmamaya gayret edin. Yanınızda su bulundurarak sürekli su tüketin.
Güneş (Sıcak) Çarpması Belirtileri
Sıcak çarpması olan kişilerde bazı rahatsızlıklar görülür. Kişinin davranışlarında geç anlama, yanlış anlama ve algılama bozukluğu , şiddetli olarak baş ağrısı, bulantısı fazla olması, ardı ardına kusma nöbetleri, kişinin vücut ısısı 39-40 derecelere kadar çıktığında, kalp atışların ritimleri gittikçe yavaşlaması ve nefes alıp verişi hızlanma gibi durumlar belirtileridir.
Güneş Çarpması Tedavisi: Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?
Hastadaki bu belirtiler aşırı sıcak ortamda bulunmasından dolayı ise onu hemen sıcak ortamdan çıkartarak daha serin oksijeni bol olan bir ortama götürülmelidir. Ateşi var ise elbiseleri çıkartılması, vücudunun özellikle eklem bölgelerine ıslak bez koyulmalı ve silinmelidir. Bu sayede hastanın ateşi düşerken rahatlatmış olunur. Bu işlem hastanın ateşinin 37-38 derecelere kadar düşürülene kadar yapılmalıdır. Ancak 37 dereceden aşağı vücut ısısının düşürülmemesi gerekiyor. Hastanın düzenli olarak vücut ısıların ölçülmesi gerekiyor. Bütün bunlar uygulanıyor, belirtilerden 30 dakika içerisindeki herhangi bir iyileşme göstermiyorsa ve davranışlarında algılama bozukluğu yanlış anlama devam edip artış varsa hastanın hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekiyor.