Kanallar ve keseciklerden oluşan meme süt salgılaması için bağ ve yağ dokuları destekli kanal ve keseciklerden oluşmuştur. Memenin süt yapım aşaması farklı evrelerden oluşmaktadır ve bu evrelerde bazı hormonlar devreye girer. Ergenlik döneminde memenin hamilelik döneminde ise vücuttaki östrojen ve progesteron hormonların etkisi ile süt yapımındaki dokular çoğalmaya başlar. Üzüm ve salkımı şeklinde kanallar uzar ve dallanır süt kesecikleri artmaya başlar. Yağ damlacıkları oluşur. Yağ damlacıklarının artmasıyla oluşan ilk süt vitamin bakımından en zengin süttür ve bu süte ağız sütü denir. Doğduktan sonra bebeğe mutlaka verilmelidir.
Doğumdan sonra hamilelikte salgılanan östrojen ve progesteron hormonların kesilmesi ile beraber vücut süt salgılamaya başlar ve süt salgılamaya devam eder.
Emzirmeye başlandığında meme uçlarında tahriş ve tahripler oluşmaktadır. Sütünüz ile her emzirme olayından sonra meme uçlarını silmeli ve ıslak tutmaya çalışmalısınız ki kuruyup çatlama rahatsızlığı ile karşı karşıya gelmeyesiniz. Doğumdan sonra vücudun süt salgılaması ile beraber göğüsler sertleşecektir. Sıcak havlu ile göğsünüzü yumuşatmanız bebeğinizin emmesini kolaylaştıracak ve sizi rahatlatacaktır. Bebeğiniz memenizi almıyorsa ısrarla tutturmaya çalışın yinede tutmuyorsa sütü pompa ile boşaltıp kaşıkla bebeğinizi besleyebilirsiniz. Bebeğinize mama gibi gıdalar vermenizde memenizi tutmamasına bir sebeptir. Israrla meme emmiyorsa mama vermeyi kesiniz. Bebeğiniz sonuç olarak emmeyi başaracaktır