Hamilelikte Müzik Dinlemek: Gebelikte Müzik Dinlemenin Faydaları
Hamilelikte müzik dinlemek faydalı mıdır? Gebelikte müzik dinlemenin faydaları var mıdır? Bu yazımızda gebelik döneminde müzik dinlemenin anne ve bebeğe etkilerinden bahsedeceğiz.
Hamilelikte Müzik Dinlemek
Gebelik döneminde müzik dinleyen anne adayının sağlığı; ve bebek sağlığı üzerine önemli çalışmalar yapılmıştır. Müzik, bir konuya yoğunlaşmaya çalışan; fakat zihinlerini toplamakta zorluk çeken anne adaylarının sağlıkları açısından oldukça faydalı bir araç olmakla birlikte, gebelikte müzik, stres atmak açısından da oldukça büyük önem taşımaktadır. Gebelik sırasında, anne adayının aklını karıştıran pek çok konu bulunmaktadır. Bu konuların arasında, bebeğin doğumu sırasında yaşanabileceğini düşündüğü kaygıların yanısıra, anne adayının fiziki olarak yaşadığı değişim; ve bununla birlikte, çevresinden aldığı bir takım eleştiriler de, anne adayının psikolojik olarak baskılanmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda, anne adayının müzik dinlemesi, onun için bir kaçış niteliği taşıyabilmektedir.
Gebelikte Müzik Dinlemenin Faydaları
Anne adaylarının şunu kesinlikle unutmamaları gerekir: hamilelik dönemi ne kadar rahat ve huzurlu geçti ise, doğum anı; ve doğum sonrası da aynı derecede rahat; ve huzurlu geçecektir. Bu nedenle, anne adayının, hamilelik sırasında, meşgul olduğu işlerin yanısıra, farklı etkinliklerle de uğraşmaları gerekmektedir. Anne adayı, film izleyebilir, kitap okuyabilir; ve müzik dinleyebilir. Anne adayı müzik dinlerken, hem kendisi rahatlayacak; hem de bebeğinin rahatladığını hissedecektir.
Bebek Ne Zaman Sesleri Duymaya Başlar?
Anne rahminde bulunan bir bebek, anne rahmine düştükten sonraki gelişim sürecinin 16. haftasında duymaya başlamaktadır. Anne rahmindeki bebek, 24. haftanın sonrasında, dışarıdan gelen sesleri de duymaya; ve bu sesleri yorumlamaya; algılamaya başlamaktadır. Anne rahmindeki bebek, gelişim sürecinin 32. haftasına geldiğinde, duyduğu sesleri hatırlamaya başlar; ve hatırladığı sesler için tepkiler vermeye de başlamaktadır. Bu nedenle, anne rahmindeki bebek, annesinin dnlediği müziği duyabilecek; ve müziğin rahatlatıcı etkisini hissedebilecektir. Bebek, bu sayede bir rahatlama hissederken; müzik dinleyen anne adayı da, bebeği için iyi bir aktivite gerçekleştirdiğini düşünecek; ve anne adayı da kendisini rahatlamış hissedecektir.
Anne karnındaki bebeğe sesini duyurmaya çalışan anne ve babalar, bunu başarabilmektedirler. Babalar anne karnına dokunarak bebeklerine varlıklarını hissettirmeye çalışmakta; anne adayları ise, özellikle yalnızken bebekleriyle konuşmayı tercih etmektedirler. Bu durum, bebeği ile iletişime geçmek isteyen anne adayını ve babayı rahatlatıcı etki göstermektedir. Bebekler de, anne karnında olmalarına karşın, annelerinin ve babalarının sesini duyarak onlara tepki verebilmektedirler; ve bebekler için en önemli müziğin, anne ve babasının sesi olduğu da bilinmektedir. Bununla birlikte, bebeklerin, ince sesleri kalın seslerden daha rahat hissettikleri; ve daha kolay tepki verdikleri bilinmektedir. Bundan dolayı babalar da seslerini inceltmeye çalışmaktadırlar. Anne adaylarının sesleri ise, kadın sesi olması dolayısı ile, elbette bebek için daha anlaşılabilirdir.
Gebelikte Müzik Seçimi
Anne karnında bulunan bebek, annesinin kalp atışlarını sürekli olarak duyabilmektedir. Bu nedenle, anne karnında olan bebeğe dinletilecek olan müziklerin ritimleri, kalp atışına yakın olan müzikler olabilmelidir. Bu sayede bebek, zaten annesinin karnında duymaya alışkın olduğu bir sesi dışarıdan algılar; bundan dolayı da kendisini daha rahat ve huzurlu hissedecektir. Anne karnındaki bebeğe ritmik müzikler dinletmek; aynı zamanda bebeğin ritim duygusunun gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Anne karnında bulunan bebeğe, yumuşak tonlarda müzikler de dinletilebilir. Bu müzikler hem anne adayını; hem de bebeği rahatlatmaktadır. Anne karnında bulunan bebeğin, annenin dinlediği müziği rahat duyabilmesi için, müziği anne adayının yüksek sesle dinlemesine de gerek yoktur. Anne adayı müziği normal ses tonunda dinleyebilmektedir. Anne adayının duyabileceği tonda bir müziği bebek de rahatlıkla duyabilecektir.
Bazı bebeklerde, doğum sonrası ağlama krizleri görülmektedir. Gerek anneler, gerekse de babalar, doğum sonrasında yaşanan ağlama krizlerinin nedenini çözememektedirler. Bebeklere, böyle durumlarda, anne karnındayken dinletilen müziklerin dinletilmesi durumunda, bebeğin daha kolay sakinleştiğinin görülebilmesi muhtemeldir. Anne karnında müzik dinleyen bebeğin zekasının gelişeceğini tahmin eden anne adayları ve babalar şunu bilmelidirler ki, anne karnındaki bebeğin zekası değil; fakat duygusallığı gelişmektedir. Bu nedenle, anne karnında iken bebeğinize uygulamış olduğunuz taktikleri, ağlama krizleri sırasında da uygularsanız, bebeğin alıştığı bir durumun kendisine yansıtılmasının, onu daha kolay sakinleştirdiğini görebileceksiniz.
Bir anne adayının strese girmesi, depresyona girmesi; ya da sürekli bir kaygı hali yaşaması, bebeğin bu durumdan olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Ve müzik, bu etkilerin en aza indirgenmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı, anne adayı, hoşuna giden bir müziği dinleyerek hem kendisini rahatlatabilir; hem de bebeğinin rahatlamasını sağlayabilir. Anne adayı, gebeliği sırasında bir müzik aleti çalmayı da düşünebilir. Hem kendisi için dinlendirici bir etki yaratacak; hem de bebeğine müzik dinletmiş olacaktır.
Hamilelikte Yüksek Sesle Müzik Dinlemek
Gebelikte yüksek ses bebeğe zarar verir mi diye merak edenlere belirtelim, maalesef yüksek sesle müzik dinlememek zorundasınız.
Doğmamış bir bebek uzun süre yüksek hacme maruz kaldığında, stres seviyeleri üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabileceğinden sesi düşük tutmayı unutmayın. Genellikle yüksek ses seviyesinde müzik dinliyorsanız, bebeğinizi ürkütmemek için daha düşük bir desibel seviyesine ayarlayın, asla 65 desibeli aşmayın.
Erken doğum, düşük doğum ağırlığı, işitme güçlüğü gibi bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğinden yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan kaçının. Doğmamış bebeğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden, aşırıya kaçmaktan ve sürekli müzik çalmaktan kaçının. Doğmamış bebeğe zararlı olabileceği ve bebeğinizin işitmesine zarar verebileceği için aşırı ve ani gürültülerden kaçınılmalıdır.