Ramazanda sıcak ve uzun günler bizi bekliyor. Orucun hemen hemen 15 saat sürmesi ve bunun yanında havaların aşırı sıcak olması insanların kafasında nasıl beslenmeliyiz gibi bir soruyu da beraberinde getirmektedir. Tok kalmak için sahurda neler yemeliyiz, rahat ve kolay doymak için iftarda neler yemeliyiz gibi sorular kafaları karıştırmaktadır. Aynı zamanda kaybedilen vücuttaki suyu nasıl dengeleyebiliriz? Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenme bozulmaktadır.<!–adsense–> İnsanlar daha uzun süre tok kalmak için kalorili besinlere yönelmektedir. Bu durumda da dengeli beslenme atlanmaktadır. Ramazan ayında beslenme alışkanlıkları tamamen değişmektedir. Normalde 3 öğün olan beslenme düzeni 2 öğüne düşmektedir. Sahurda ve iftarda yenilen yemeklerde denge korunmalıdır. Ancak kişilerde birçok sağlık sorunu olabilir. Çünkü sıcak hava, oruç ve dengesiz beslenme sonucunda sağlık sorunlarının çıkması daha da kolaylaşıyor. İlk olarak sahura mutlaka kalkılmalı ve yemek yenmelidir.
İftarda da yapılması ve yenmesi gerekenler
* İftarda aynı anda çok çeşitte yemek yemek mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Çünkü mide uzun süre boş kaldıktan sonra mideye bir anda yüklenmek yanlıştır. Bunun sonucunda mide bulantısı, kabızlık, mide de yanma görülebilir.
* Oruç su ve hurma ile açılmalıdır. Ardından da bir kâse çorba içilmeli ve bir süre beklenmelidir. En az yarım saat bekledikten sonra ana yemeklere geçilmelidir.
* Sindirim sistemini rahatlatmak için mutlaka bir kâse çorba içmelisiniz.
* Her fırsatta bol bol su için. İftardan sahura kadar gece kalkıp su için. Kaybedilen su bu sayede dengede kalabilir.
* İftarda hamur işlerini tercih etmeyin, zeytinyağı kullanmaya özen gösterin.
* Ekmek 2 dilimden fazla olmamalı, ekmek yerine pilav ya da makarna tercih edebilirsiniz.
* İftarda haşlanmış et, ızgara, sebze yemekleri, balık, tavuk eti, kuru baklagiller yenebilir. Bu yemeklerden bir kaçı tercih edilebilir.
* Salata ve yoğurt sofrada mutlaka olmalıdır.
* Kızartmalar, yağlı yemekler ve ağır tatlılardan uzak durulmalıdır.
* Karnınızı çok doyurmayın, yemeğe ara vererek yiyin. Ayrıca hızlı yemek yemekten de kaçının.
* Mutlaka yemekten sonra meyve yiyin. Midenizin rahatlaması için istenilen bir meyve yenebilir.
* Yemekten sonra oluşan yorgunluğu gidermek için yeşil çay içmek, midenin rahatlaması içinde Türk kahvesi içmek faydalıdır.
* Yemekten sonra yürüyüş yapmak gerekir. Yarım saatlik bir yürüyüş sizi rahatlatacaktır.
* Ramazan ayı boyunca ağır yemeklerden kaçınılmalı, sebze yemekleri tercih edilmelidir. Meyve ve sebze tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Ramazan ayında Ender Saraç Star TV’de ENDER SARAÇLA RAMAZAN adlı programı sunuyor. Ender Saraçın Ramazan ve sağlık hakkındaki tavsiyeleri için tıklayın