Tuvaletini yapamama yada çok seyrek yapma gibi durumlar kabızlık olarak adlandırılır. Genellikle sıvı gıda tüketiminin az olması, sinirli olma, sindirim sisteminde oluşan sorunlar, hormonal bozukluklar, tuvalet temizliğine önem verilmemesi, basur ve bağırsak tıkanıklığı gibi sebeplerden kaynaklı olarak oluşur. Bunlar dışında fazla hareket etmeyen kişilerde, hamileler de ve yaşlılarda da sık sık rastlanır.
<!–adsense–>
Kabızlık; huzursuzluk, sinirlilik ve gibi psikolojik sorunların yanında; tuvalette aşırı derece zorlama anüsün zarar görmesine de yol açabilir. Buna bağlı olarak da her tuvalete çıkış kanama ve yanma olabilir. Biraz daha ilerlemiş şekli rektal prolapsus adını alır. Bu durumda sertleşen dışkı bağırsağı tıkayarak ciddi sorunlara yol açabilir.
Kabızlığa Karşı Ne Yapılmalı?
Kabızlığa karşı önlem almak için bol bol sulu ve sebzeli yemeler tercih edilmeli ve çavdar ekmeği kullanımına özen gösterilmelidir. Ayrıya erik reçeli tüketimi, üzüm, kayısı, hoşaf, balık ve elma tüketimi de kabızlık oluşumu engelleyebilir. Bunu yanında kabızlığa yol açan besinlerin yani muz, pirinç pilavı ve patates ürünlerinin dengeli ve az tüketilmesi kabızlığa önlem olarak gösterilebilir.
Kabızlık Tedavisi
Kabızlık tedavisi için önce sebep belirlenmelidir. Aksi takdirde uygulanacak tedaviler olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kaynağı tespit edilmeden yapılan tedavilerden sonra bu hastalık tekrar edebilir. Bunun için tedavi sürecinden uzman kişilere başvurmak yararlı olacaktır.