Moringa bitkisi ve moringa çayı, yakın zamanda duyulmaya başlandı. Moringa bitkisinin özellikleri, içerdiği vitamin ve mineraller hakında bilgi verelim, hem de moringa bitkisinin faydaları hakkında konuşalım. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, bol miktarda antioksidan içeren moringa bitkisi hakkında bilgi:
Moringa Bitkisi ve Moringa Çayı
Moringa Bitkisi Nedir? Moringa Nasıl Bir Bitki?
Moringa Bitkisinin Besin Değerleri
Moringa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Moringa Bitkisi Nasıl Tüketilir?
Moringa Çayı Nasıl Yapılır?
Moringa bitkisi nedir? Moringa nasıl bir bitki?
Moringa bitkisi, tam bir vitamin, mineral ve aminoasit kaynağıdır. Moringa yapraklarının pişmişinin yüz gramı; 3,1 g protein, 10 mg thiamin, 0,6 g lif, 1,1 mg niasin, 0,14 mg riboflavin ve 53 mg askorbik asit ve yüksek oranda C vitamini, 29 mg fosfor, 0,07 96 mg kalsiyum, 1,7 mg demir, 2820 mg karoten, 45 mg tokoferol (vitamin E) harika bir de A ve B kaynağıdır. İçerisinde metionin ve sistin içermesi sebebiyle güçlü bir amino asit kaynağıdır.
<!–adsense2–>
Moringa için dünyanın en faydalı bitkisi diyenler bile var. Tam adı Moringa Oleifera olan bu bitki; Asya, Afrika ve Orta Amerika’da mucize sebze olarak kullanılıyor. Ağacı, yaprağı, tohumu, kabuğu ve kerestesi bile faydalı… Hatta tohumları kavrulup fıstık şeklinde bile tüketilebiliyor.
Moringa Bitkisinin Besin Değerleri
Moringa bitkisi
- Yoğurttan 9 kat fazla protein
- Muzdan 15 kat daha fazla potasyum
- Havuçtan 10 kat daha fazla A vitamini
- Ispanaktan 25 kat fazla demir
- Sütten 17 kat daha fazla kalsiyum
- Portakaldan 12 kat fazla C vitamini
içerir.
Moringa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
İçerdiği yüksek orandaki antioksidanlar ile moringa bitkisi cilt ve yüz kırışıklıklarının, yüzdeki ince çizgi ve göz çevresi çizgilerinin görünümünü azaltır. Ayrıca kanser, artrit, böbrek ve kalp hastalıkları gibi birçok kronik rahatsızlıkları başlamasını önler.
Birçok moringa bitkisinin kullanımını bilen kişi tarafından ‘mucize bitki’ olarak bilinir. Tüm tropik ülkelerde bu bitki üretilir ve yıl boyunca bulunur.
Moringa, Gıda ve Tarım Örgütü referans bilgilerine göre mükemmel bir protein kaynağıdır, çok düşük yağ ve karbonhidrat içerir. insanlarda yaprakları doğal mineral eksikliğini gidermektedir. Metionin ve sistin kükürt içeren bir amino asit kaynağı olarak moringa benzersizdir. İçeriğindeki antioksidanlar çok etkilidir ve yüksek oranda A, C ve D vitaminlerine bağlı olarak, yaşlanmaya neden olan hasar moleküllere moringa tepki verebilir. Ciltteki kırışıklıklar ve yüzde bulunan ince çizgilerin görünümünü antioksidanlar azaltır. Bunun yanı sıra kanser, kalp ve böbrek hastalıkları artrit gibi birçok hastalıkların da başlamasına engel olur.
Moringa yalnızca bir yiyecek değildir. Mucize bitki olarak isimlendirildiğinden dolayı aynı zamanda ilaçtır. Moringa bu nedenle ‘fonksiyonel gıda’ olarak kullanılabilir.<!–adsense–>
Göz rahatsızlıkları ve iyi görme, bağırsak hareketleri ve sindirim sistemini kolaylaştırma ve mide ağrısına da alternatif tedavi olarak kullanılır. Yara ve ülserlerin temizlenmesinde de kullanılır. Kulak ağrısı ve baş ağrılarını hafifletmeye ve astımda yardımcı olur. İçeriğinde yüksek kalsiyum olduğunda dolayı daha fazla emziren annelerin süt üretmesi için moringa yaprakları yemesi tavsiye edilir.
Moringa Bitkisinin Faydaları
- Moringa bilgisinin göze faydası vardır. Görme kalitesini artırıcı özelliği vardır. Var olan göz rahatsızlıklarını tedavi edicidir.
- Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Mide ağrılarına iyi gelir. Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Ülser ve yara tedavisinde etkilidir.
- Kulak ve baş ağrılarını hafifleticidir.
- Emziren annelerin sütünü artırır.
- Protein bakımından oldukça zengindir.<!–adsense–>
- Doğal mineral eksikliğini giderir.
- Etkili bir antioksidandır. İçerisinde bulunan A, C ve D vitaminleri sayesinde yaşlılık belirtilerine karşı etkilidir.
- Cildi güzelleştirir. Kırışıklıkları azaltır ve önler.
- Kalp ve böbrek hastalıklarının oluşmasını önler.
- Kansere karşı önleyici olduğu bir çok araştırmaya göre kanıtlanmıştır.
- Düşük miktarda yağ ve karbonhidrat içerdiği için zayıflamaya yardımcı bir bitkidir.
- Tümör oluşmasını engeller.
Moringa Nasıl Tüketilir?
Anavatanı Hindistan olan Moringa bitkisi, en çok kurutulmuş yapraklarının çayı yapılarak tüketilir. Kök kısmı yaban turpu gibi tüketilmektedir. Yaprakları ise salatalarda ve haşlanarak yemeklerde kullanılır.
Yurtdışında Mango meyvesi ile moringa birlikte çorba olarak yapılıyor. Moringa bitkisi et, tavuk ve sebze yemeklerinde tat verdiği için kullanılmaktadır.<!–adsense2–>
Genellikle moringa et, tavuk, balık, diğer sebzelerle birlikte pişirilir. Eşit oranda en yaygın biçimde mango ve moringanın beraber pişirildiği mango çorbası en yaygın biçimidir. Aktarların hemen hemen tümünde ve vücut jeli olarak Body Shop mağazalarında moringa alternatif tedavi alanında kullanılan mucizevi bir bitkidir.
Moringa Çayı Nasıl Yapılır?
Diğer bitki çaylarında olduğu gibi moringa çayı da demlenerek içilir. Kaynamış suyun içerisine atılan yapraklar yaklaşık olarak 7-8 dakika demlendikten sonra 20 dakika dinlenmesi beklenilip içilir. Uzmanlar günde 3 fincandan fazla tüketilmemesini öneriyor.