Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır? Öfke kontrolü için öneriler arayanlar için yoganın faydalarından bahsetmek istiyoruz. Öfke Kontrolü için Yoga Pozları vermek istiyoruz. Öfke sorunu olanlar için faydalı yoga egzersizleri:
Öfke Kontrol Bozukluğu
Öfke insanın temel duygularından birisi, aynı mutluluk, sevinç, heyecan, şaşkınlık gibi… Öfkeyi genellikle hoşnut olmadığımız durumlara veya günlük hayat içerisinde karşımıza çıkan engellere karşı yöneltilen içgüdüsel bir duygu durumu olarak tanımlayabiliriz.
Öfke kontrol bozukluğu, temelde çeşitli olaylar veya durumlar karşısında yaşanılan öfkenin kontrolünü sağlayamama, öfkenin saldırganlığa dönüşmesi ve bir kişinin kendisi ya da bir başkasına fiziki veya sözlü bir biçimde zarar verecek tepkilerde bulunması durumlarına karşılık gelen bir davranım bozukluğu olarak tanımlanır.
Öfke durumunda vücutta ortaya çıkan tepkiler:
- Kan basıncı artması ve kalp atışları hızlanır,
- Nefes alıp vermede düzensizlik,
- Aşırı stres ve gerginlik,
- Tartışma sırasında kişiye veya herhangi nesneye yönelik şiddet uygulanması
Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır?
Birçoğumuz günlük hayatımızda öfke, hayal kırıklığı ve memnuniyetsizlik hissediyoruz. İlaç ve terapi aşırı vakalara yardımcı olabilirken, uygun bir günlük rutin, diyet ve egzersizle semptomları azaltmanın başka yolları da bulunur. Egzersiz, bu duygularla başa çıkmak için inanılmaz bir tedavi olabilir. Düzenli olarak sinirleniyorsanız, yoga, siz dışardayken veya evdeyken problemle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Yoga, herhangi bir noktada özellikle öfkeli hissettiğinizde hem öfkeyi yönetmenize hem de sizi sakinleştirmenize yardımcı olabilir. Bunu yapmaya yardımcı olan bazı yoga pozlarından (duruşlardan) bahsedelim:
Öfke Kontrolü için Yoga Pozları
Savasana (kadavra duruşu):
Kadavra duruşu ile avuçlarınız yukarıda ve kollarınız yanınızda olacak şekilde sırt üstü yatarsınız. Bu noktada, vücudunuzun her bölümünü rahatlatırsınız. Bu duruşu uygularken, rahatlamaya konsantre olun. Karnınıza derin bir nefes alın. Bunu yaparken gözlerinizi kapatmak en iyisidir.
Sheetali Pranayama (serinletici nefes):
Serinletici nefes egzersizi, öfkeyi gidermek için olağanüstü bir yaklaşımdır. Temel olarak dilinizi yuvarlarsınız (kenarları bükersiniz) veya dudaklarınızı birbirine bastırırsınız. Dilinizi yuvarlayamıyorsanız, havanın dilinizden içeri girmesi için ağzınızdan yavaş yavaş nefes alın. Bu noktada ağzınızı kapatın ve burnunuzdan nefes verin. Bu uygulamanın öfkeyi azalttığına ve iç huzurunu artırdığına inanılıyor.
Ardha matsyendrasana (yarım spinal büküm pozu):
Bu duruş organları güçlendirir ve omurganızı rahatlatır. Bu egzersizi iki bacağınız önünüzde olacak şekilde oturarak ve ardından bir dizinizi yukarı kaldırırken diğerini diğer bacağınızın altında yere koyarak gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra omurganızı dizinizin kalktığı tarafa doğru çevirirsiniz ve duruşa gerilirken dizinizi kolunuz için bir dinlenme yeri olarak kullanırsınız. Kendinizi yormamaya çalışın. Acı hissediyorsanız, biraz rahatlayın.
Urdhva dhanurasana (yukarı doğru yay duruşu):
Bu duruş, tehditkar veya ciddi kimlik sorunları olan kişiler arasındaki güveni artırmada ve öfkeyi azaltmada etkili olmuştur. Yogada bir sırt eğrisi elde etmek için birkaç yaklaşım olsa da, daha iyi enerji dolaşımına yol açan sırt kıvrımları nedeniyle yukarı doğru yay duruşu en yaygın olarak kabul edilir.
Salamba sarvangasana (omuz duruşu):
Sinir sistemini dengeleyebilir. Öfke sorunlarıyla uğraşan veya karşıt bir kimliğe sahip olan kişiler, bu asananın öfkelerini ve öfkelerini azaltmaya yardımcı olduğunu göreceklerdir. Kalite ve uyum sağlar, tiroid ve paratiroid organlarına da yardımcı olur.
Sık sık yoga yapmak, uzun vadede öfkenizle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Kimlik sorununuz varsa, sürekli egzersiz yapmak zihninizi güçlendirecektir. Ancak, öfkeyi yönetmek olan nihai hedefi aklınızda tutarak bir sınıfa gitmeniz gerekebilir.