Orucun sağlık açısından birçok faydası vardır. Oruç insan sağlığı açısından son derece önemlidir ve değerlendirilmesi gerekir. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre oruç, başta obezite olmak üzere birçok rahatsızlığın tedavisinde faydalı olduğu gözlenmiştir. Ramazan ayında tüm alışkanlıklar değişir. Uyku ve beslenme alışkanlıklarınız değişir ve beyin de bu yeni düzene alışmaya başlar. Çünkü düzenli yemek alışkanlığının dışına çıkmak tüm vücutta tepkilere neden olur. Vücut zaman içinde bu yeni beslenme düzenine alışmaya başlar. Fakat vücut bu düzene alışırken bizimde bedeni yormayacak yemekler yememiz, hafif yemekleri tercih etmemiz gerekir.<!–adsense–>
Oruç sadece yemek yememek değil, bütün çirkinliklerden de uzak durmak demektir. Yani oruç sadece beden ile değil, hem beden hem nefis hem de gönülle birlikte tutulması gerekir. Bunun içinde bütün kötülüklerden, kötü sözlerden, haramdan ve tüm yasaklanan şeylerden kaçınılması gerekir. Ramazan ayı insanın ruhen, bedenen ve ahlaken sıhhate kavuşmasıdır.
Ayrıca insanlar oruç tutarken sigara gibi kötü alışkanlıklardan da uzak duruyorlar. Bazı kişiler sigara tüketimini azaltırken, bazı kişilerse tamamen bırakıyor. Bu orucun insan sağlığı için en önemli faydası olsa gerek. Bununla beraber kişi gerekli miktarda sıvı almaya dikkat etmelidir. Bu yüzden iftarda su başta olmak üzere ayran, hoşaf, çorba gibi sıvılar tüketilmelidir. Ağır tatlılardan kaçınmak, sebze yemeklerine ağırlık vermek gerekir. Ramazanda doğru beslenmek için ne yapmalı?
Ramazan ayının mide sağlığı açısından da birçok faydası vardır. Oruçlu iken mide boşaldığı için; mide yenilen gıdaları eritmek için çok çalışmak zorunda kalmaz ve böylece rahatlamış olur. Fakat iftarda ağır ve çok yemek yiyerek mideyi fazla yormamak gerekir.
Azar azar ve sık yemek yemek sindirim sisteminin rahatlamasına neden olur. İftarda bir kâse çorba içilmeli ardından en az 10 dakika beklenerek yemeğe geçilmelidir. Ayrıca çok yağlı yemekler, yağlı kızartmalar kalp ve damar sağlığı açısından zararlıdır. Ramazan yemekleri hafif olmalı, aynı biçimde tatlıları da hafif olmalıdır. Yemekler tuzlu olamamalı, salata ve kompostolara ağırlık verilemelidir. Bkz: Hafif İftar tatlıları
Oruç vücuttaki birçok organın dinlenmesini sağlar. Mide başta olmak üzere, karaciğerin de dinlenmesine yardımcıdır. Midenin rahatlaması direk olarak bütün organların rahatlamasına neden olur. Böylece vücut dinlenmeye çekilir ve kendini yenilemeye yardımcıdır. Sadece bedenen değil, ruhsal olarak da rahatlık içindedir. Kişide bir sakinlik hali oluşur. Ayrıca vücuttan birçok toksin dışarı atılır. Mide vücutta baskı yapmadığından dolayı, stres azalır, damar sertliği en az seviyeye iner. Kısaca oruç insan sağlığı için bulunmaz bir nimettir.