Sizlere popüler diyetler ve popüler diyet listelerinden bahsetmek istiyoruz. Popüler diyetler ve diyet listelerinde neler olduğuna bakmak isterseniz listemiz şöyle:
Popüler Diyetler: Popüler Diyet Listeleri
Sonoma Diyeti: Bu diyet türünde süt ve meyvelerin az tüketilmesi gerekir ve bu diyet 3 basamaktan oluşur. Besin değerleri yüksek olan böğürtlen, ıspanak, üzüm, zeytinyağı, tam tahıllı ürünler ve domates tüketimine birinci aşamada önem verilmektedir.<!–adsense2–>
Kalorisi yüksek besinler ise ikinci aşamada daha fazla yer almalı ve vücut son olarak da korunmaya alınarak beslenme alışkanlığı standart bir hale getirilmeye çalışılır.
Belli başlı besin öğelerini; ekmek, meyve, makarna ve patates gibi oluştururken balık, et, yumurta öncelikle besinler arasında yer almalıdır. Detoks zamanı olarak ilk 15 gün nitelendirilir. Sadece düşük glisemik indeksli besinler ikinci kısımda da lahana, karnabahar, enginar, kereviz, kabak, biber, salatalık, domates, kuru soğan, marul, kıvırcık önerilir. Çok fazla kısıtlama son kısımda olmasa da porsiyonlar az olmalıdır.
Protein Diyetleri: Protein içerikli et ürünleri ve yağlı besinlerin tüketiminin serbest, karbanhidratlı besinlerin yasaklandığı yöntemdir. Bu diyet bir çeşit besin türünden faydalanarak uygulanan yüksek seviyede doymuş yağ ve kolesterol barındırdığı için kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca enerji yapımında da etkili olan karbonhidrat yeterince alınmadığında sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir.
Alan Diyeti: Besin öğelerinin eşit bir şekilde dağılmasını ve alınan kaloriyi azaltmayı öngören bu diyet karbonhidratı &40 oranında, proteini %30 düzeyinde ve yağ oranını da %30 oranında hedefler yağlarla ve rafine edilmemiş karbonhidratlarla beslenilmesi tercih edilen bu diyette, karbonhidrat ihtiyacını işlenmiş ürünler yerine lif ve meyve bakımından zengin sebzelerle alınması gerekir. 1 porsiyon et yemeği öğünlerde öngören bu yöntem de doğal besinlerle karbonhidratlar ve fındık, ceviz gibi kaliteli yağarlı içinde bulunduran kaliteli yağların alınması tavsiye edilir.<!–adsense–>
İsveç Diyeti: Kahve, çay ve diğer meşrubatlar kalorisi düşük olan bu diyet yönteminde önerilmemektedir. Uzun süreli uygulanması düşük kalorisi olması nedeniyle metabolik hastalığa neden olacağından bir hafta uygulanmalıdır. Gün içerisinde diyet uygulanırken en az 2 litre su tüketilmelidir ve 3 ay boyunca uygulandıktan sonra tekrarlanmalıdır.
Weight Watchers: Sosyal bir diyet programı olur mu? Weight Watchers hem bir diyet programı, hem egzersiz programı ve sosyal destek ağıyla kilo vermenizi sağlayan bir diyet programıdır. Son günlerde oldukça popüler olan bu program, öncelikle diyet için puan bulmanızla ve ona uygun diyet listenizi oluşturmanızla başlıyor.
South Beach Diyeti: Bu diyet programı da karbonhidratlar üzerine odaklanmıştır. Hızlı emilen karbonhidrat türlerinin alımının azaltılması ve yavaş emilen karbonhidrat kullanılmasını öneren bir diyet programıdır.
Raw Food Diyeti: Bu diyetin amacı, çiğ beslenmektir. Yediğiniz besinlerin dörtte üçünün çiğ olmasına önem vermeniz gerekmektedir. Ayrıca hayvansal kaynaklı gıdalar tüketilmeyen bu popüler diyet listesinde mümkünse organik gıdalar tavsiye edilmektedir.
Atkins Diyeti: Düşük karbonhidrat alımına yönelik bir diyettir. Yağ ve protein tüketimine değil, sadece karbonihdrat alımının azaltılmasına odaklanmıştır.
Vegan Diyeti: Hayvan kaynaklı hiçbir gıdayı tüketmeyen bir diyet programı, hatta bir yaşam felsefesidir. Yumurta, bal gibi gıdalar da bu diyet programında tüketilmez.
Akdeniz Diyeti: Sebze, meyve, yoğurt, tahıl ve peynir tüketimi bu diyet yönteminde bol miktarda olmalıdır. Ürün çeşidi açısından oldukça alternatiflidir. Bu diyet türünde kırmızı et az tüketilir, zeytinyağı ise serbesttir.
Akdeniz diyeti üzerinde yapılan pek çok araştırma vardır. Hayat kalitesini arttırdığı ve hastalanma riskini azalttığı ispatlanmıştır.
<!–adsense2–>