YENİ
Kadın Günlüğü
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Kadın Günlüğü
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Advertisement Banner
Anasayfa Genel

Ramazan Ayında Beslenme: Ramazanda Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri

Tezcan Yazar Tezcan
19 Ağustos 2019
in Genel
390 8
0
548
SHARES
2.5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Biz Müslümanların 11 ayın sultanı ramazan ayına Rabbimizin izniyle girmiş bulunuyoruz. Bu ayda oruçlarını tutacak olan insanların beslenme alışkanlıkları değişeceği için sağlıkları yönünden dengeli ve yeterli bir biçimde beslenmemiz gerekir. Bu denge bozulduğu zamanda vücudumuzda hastalıklar baş göstermeye başlar.

Ramazan ayında günlük beslenme

İlginiziÇekebilir

Ahmet Maranki Evde Bitkisel Güneş Kremi Tarifi

19 Ağustos 2019

Sağlıklı Saçlar Sizinle Olabilir

19 Ağustos 2019

Üç öğünden oluşan ve 2 öğüne düşürdüğümüz alışkanlığımız ramazan ayında hamur işleri,pilav, kırmızı et, makarna, tatlı ve börek tüketimi fazladan artacaktır. Sebze beyaz et meyve gibi besinlerimizin de tüketimi azalacaktır. Şuna dikkat etmeliyiz ki öğünümüz 3 yada 2 olsun alacağımız protein, yağ karbonhidrat ve vitamin mineral seviyesinin aynı olması şarttır.

Ramazan ayında günlük yaşantımızda yemek yenmeyeceği için hazırlanacak sahur ve iftar yemeklerimiz bol çeşitli olarak soframıza gelir. Bizlerde bütün gün aç olarak kalan vücut akşam olduğu zaman hediye almış gibi bol çeşitli yemekten aşırı bir şekilde beslenmeye çalışacağız. Bu bizim ülkemizde iftarda ve sahurda olsun kendi yiyeceğimiz öğünün daha fazlasının tüketildiği görülmektedir.

Bütün gün aç kaldıktan sonra sofraya oturduğumuzda ağır yemek yediğimiz zaman kalbimizin yükünü artırabiliriz. Buda kalp krizi, yüksek tansiyon,felç ve beyin kanaması olması hastalıklarında artış yapabilir. Mide ülserinin hızlanmasını sağlar şeker hastası ve hamilelerde kan şekerinin düşmesine sebep olacaktır. Bu gibi durumlardan uzak durmak istiyorsak iftar ve sahur yemeklerimizde yavaş yavaş ve az miktarda yemek yemeli ve yiyeceklerimizi ağzımızda iyice çiğneyerek yemeliyiz.

<!–adsense–>Sağlığımızın ilk olarak birinci temeli ayarında ve yeteri kadar beslenmeliyiz.

Ramazanda Uyku Düzenine Dikkat

Ramazanda aç kaldığımız gibi uyku düzeni de bozulacaktır. Bazılarımız özellikle sahura kalkmadan oruç tutalım düşüncesiyle hareket etmektedirler buda vücudumuzda bir takım değişikliklere yol açmaktadır ve sağlığımızı tetikleyen olaylardır. Bunlar midemizde bağırsağımızda kramplara, kan şekerimizin yükselip düşmesine, kabızlık ve baş dönmesi,ve tansiyon bozuklukları gibi olaylardır.Hasta olan kişiler muhakkak doktorlarının tavsiye ettiği şekilde davranmaları gerekir. Doktor oruç tutmasını yasaklıyorsa, tutmaması gerekiyorsa, oruç tutacağım diye kendisini zorlamamalıdır.

BENZER:  Hamile Terlikleri: SHUMA Hamile Terliği ve Faydaları

İnsanlarımızın çoğu ramazan ayı ve Bayram mühtedince şikayet ettikleri davranışlara baktığımızda yarısından fazlası yorgunluk, halsizlik, unutkanlık, dalgınlık, vs gibi durumların yaşandığı saptanmıştır. Günlük yaptığımız üç öğünü atlamamamız için sahuru mutlaka yapmalıyız. Sadece kalkıp su içip niyetlenmek vücudumuz için zararlıdır. Mutlaka kalkıp hafif çok yağlı olmayan kahvaltı türünde yada sebze ağırlıklı ve zeytinyağlı yemeklerden yiyebiliriz ertesi gün çok sıvı kaybı olacağı içinde alacağımız sıvıyı da dengelemeliyiz.

Lif içerikli yiyeceklerden tüketebiliriz. Hamur işleri ve şeker içeren besinlerden uzak durmalıyız. Reflü hastalığıda bu aylarda çok görülür bundan korunmak içinde salam, sucuk, kavurma,kızartma sosis gibi yağlı, baharatlı ve tuzlu olan yiyeceklerden uzaklaşmalıyız.Bunlar bize gün içinde sıvı kaybına yani su isteğimizi fazlaştıracağı için mümkün olduğunca kesmeliyiz.

Ramazan Ayında İftar Nasıl Yapılmalı?

İftarımızı ilk olarak su veya hurma ile açıp yağ ve tuz oranının düşük olduğu ılık bir tabak çorba kepekli veya tam tahıllı iki üç dilim ekmek ile yapmalıyız. Sonrasında 1 saat yada yarım saat ara verip bu aradan sonra tekrar devam edilmeli iftarımızda balık, zeytinyağlı sebze, haşlama, ızgara, fırında hazırlanmış et, veya tavuk sebzeli veya etli yemekler , salata, yoğurt ve birkaç dilim ekmekten oluşan besinler tüketilebilir. Bunların hepsini değil aralarından seçtiğiniz besinleri tercih etmelisiniz. Ekmek yemek istemiyorsak bunun yerine pilav ya da makarna yiyebiliriz.

Ramazanda Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Günlük üç öğünü tamamlamak için bu öğünlerin en önemlisi sahurdur. Yani günün ağarması tan vaktinde yenilen yemektir. Muhakkak sahura kalkmalıyız. Sahurda posalı olan yiyeceklerden kepekli ekmek, sebzeli yemekler,bulgur pilavı ve kuru baklagillerden tüketmeliyiz Kahvaltılık olarak da çay, ayran, meyve suyu komposto gibi içecekler yumurta, sebze meyve ve lifli yiyecekleri tercih etmeliyiz.Bunlar tam tahıllı ürünlerdir.

BENZER:  Ömer Coşkun Vitiligo Tedavisi: Vitiligo Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Yemekten 1 veya 2 saat sonra ara öğün olarak tatlı yemek istersek muhakkak kalorisi az olan hafif tatlıları tercih etmeliyiz .Bunlar sütlü ve meyveli tatlılar olabilir. ( Ramazan ayı için basit İftar Tatlıları tarifleri için tıklayınız )Yağı ve şerbeti fazla olan tatlıların yerinede hoşaf, komposto tüketilebilir.

Bilindiği gibi yetişkin bir insanın tükettiği sıvı miktarı 1,5-2 litredir. Bunun için yapmamız gereken iftar ile sahur arasında su ve sıvı içecekler tüketmeliyiz. Çay içeceksek yemekten 45 dakika sonra içmeliyiz. İçtiğimiz suyun bağırsak ve böbreklerimizin çalışmasını sağlayacaktır.

Bazı sigara tiryakileri vardır ezan okunur okunmaz orucunu açtıktan sonra iftar yemeğini yemeden hemen sigara içer. Bu vücudumuza aç karnına içtiğimiz için normal içimden daha fazla zarar verir. Kesinlikle sağlığımız düşünüyorsak yemekten önce sigara içmemeliyiz. Hem bu ayda sigarayı bırakmak için bulunmaz bir fırsattır. Bilindiği gibide sigara hem kendisinin hem de yakınlarının hayatını tehlikeye atmış oluyor.

Bütün gün aç durduktan ve akşam iftarımızı yaptıktan sonra üzerimizdeki ağırlığı atmak için de muhakkak yemekten 1 veya 2 saat sonra yapacağımız yürüyüşler bizim için iyi olacaktır.

ORUÇLUYKEN SEÇECEĞİMİZ BESİNLER: Ramazanda Sağlıklı Gıdalar

ÇORBALARDAN : Yoğurt ile hazırlanmış çorbalar, sebze çorbaları, kuru baklagiller sağlımız için yararı olan yemeklerdir. Süt ve süt ürünlerinden tüketmemizdeki amaç sindirim güçlüğü çekmememiz içindir.

ET VE ET YERİNE GEÇEN : Derisiz tavuk, hindi,balık, yağsız kırmızı et, yumurta, kuru yemişler gibi besinleri fazlaca tüketmeliyiz.

SEBZELER :Sebze yemeklerini yaparken Zeytinyağlı yemeklerimizde bir yemek kaşığı zeytin yağı koymalıyız.

Et koyduğumuz yemeklerde ise yağ eklemeden pişirmeye dikkat etmeliyiz.

MEYVELER : Kabuklarıyla beraber ve parçalamadan yemeliyiz suyunu içeceksek sıkarak tüketmeliyiz.

Yemeklerimizde kullanacağımız yağlar ayçiçeği yağı, soya yağı, mısır özü, ve zeytin yağı kullanmalıyız.

BENZER:  Mutlu Bir Evlilik İçin Paylaşımlarınızı Arttırın
Advertisement Banner
Tezcan

Tezcan

Trend

Genel

Kızlık Zarı Nasıl Bozulur? Kızlık Zarının Bozulması

3 sene önce
Ender Saraç TERE TOHUMU ile Zayıflama ve Tiroid İlişkisi
Bitkisel Çözümler

Tere Tohumu Faydaları: Tere Otu Tohumu Nasıl Kullanılır?

4 hafta önce
Bitkisel Çözümler

İbrahim Saraçoğlu Ayak Mantarı İçin Bitkisel Çözüm

1 ay önce
Genel

Rengarenk ışıltılı saçlar

3 sene önce
Boş Zamanlarda Yapılacak Şeyler Boş Zaman Aktiviteleri
Yaşam

Boş Zamanlarda Yapılacak Şeyler: Boş Zaman Aktiviteleri

4 hafta önce
Kadın Günlüğü

Kadınların günlük hayat içerisinde karşılaştığı genel sorunlara çözümlerin yanı sıra Yaşam, Sağlık, Moda ve Alışveriş konularında Türkiye'nin en aktif sitesi.

Bizi Takip Edin

Son İçerikler

İftar Tatlıları: Ramazan Ayında İftar İçin Hafif Tatlı Tarifleri

27 Haziran 2022
Kripto Paralarda Son Durum Bugün en çok yükselen coinler

Kripto Paralarda Son Durum: Bugün en çok yükselen coinler

11 Haziran 2022

Kategoriler

  • Anne Günlüğü
  • Aşk ve İlişkiler
  • Bitkisel Çözümler
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güzellik ve Bakım
  • Makyaj Teknikleri
  • Moda & Alışveriş
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Televizyon
  • Yaşam
  • Yemek Tarifleri
  • Zayıflama Diyet

Etiketler

Ceviz diş beyazlatmak için Dr Ender Saraç Gelinim Mutfakta O Ses Türkiye 2021 Prof Dr Ahmet Maranki Prof Dr İbrahim Saraçoğlu saç bakımı Saç Dökülmesi Sivilce nasıl geçer Suna Dumankaya Taylan Kümeli Tere Tohumu Tiroid Hastalıkları Zayıflama Çayı Ömer Coşkun çörek otu
  • Hakkımızda
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • İletişim

© 2021 Türkiye'nin en iddialı kadın bloğu ve portalı - Güncel ve aktif kadın bloğu Kadın Günlüğü.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Genel
  • Güzellik ve Bakım
  • Bitkisel Çözümler
  • Zayıflama Diyet
  • Sağlık
  • Anne Günlüğü
  • Yaşam
  • Moda & Alışveriş

© 2021 Türkiye'nin en iddialı kadın bloğu ve portalı - Güncel ve aktif kadın bloğu Kadın Günlüğü.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In