Ramazan ayında üç öğün beslenme anlayışı, yerini iki öğün yemeğe ve gündüzü yemeden içmeden tamamlamaya bırakıyor. Bu süreçte bazı kurallara dikkat etmenizde fayda var. Sağlıklı beslenmek için işte size doğru beslenme tiyoları:
Diyetisyenlerden Ramazan Ayı İçin Sağlıklı ve Doğru Beslenme Tiyoları
<!–adsense–>Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, iftar yemeğinin yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenilmesi gerektiğini söylüyor. Yemekleri azar azar, iyi çiğneyerek yemek gerektiğini ve sık aralıklarla besin tüketilmesini tavsiye ediyor.
John F. Kennedy Hastanesi Diyetisyeni Selçuk Yurttaş, oruç tutarken kilo almamak için öncelikle dengeli beslenmenin ve besin değeri yüksek olan kaliteli besinlerin önemine değiniyor. Oruca 1 bardak su ve iftariyeliklerle başladıktan sonra bir kâse çorba içip ara verilmeli; daha sonra hafif bir sebze yemeği, ızgara et, yoğurt ve salata ile devam edilip sahura kadar bol su içilmeli ve meyve yenmeli.
Diyetisyen Banu Kazanç ise sahur öğününde reçel, bal, domates, peynir ve 2-3 dilim ekmek yemeyi öneriyor. Veya az yağlı börek, pilav ya da makarna ile hoşaf veya taze meyve suyunun ideal bir sahur yemeği olduğunu belirtiyor. Susuzluğu giderici özelliğinden dolayı sahuru çayla tamamlamak gerektiğinin altını çiziyor.
Diyetisyen Zühal Aynacı Bayel, şunları öneriyor: “Uzun bir açlık sonrası, iftara mümkünse, çok sıcak veya soğuk olmayan bir kase çorba ile başlayarak, 5 – 10 dakika kadar yemeğe ara verilmeli, ardından ana yemeklere devam edilmelidir. Etli veya etsiz sebze yemekleri, pilav, makarna, esmer ekmek gibi tahıllar, kurubaklagil yemekleri, yoğurt, ayran, cacık, salata, meyve gibi lif oranı yüksek alternatiflerden oluşan bir iftar yemeğinin sindirimi de daha kolay olacaktır.Yemekler iyi oişirilmelidir. Besinler çok iyi çiğnenmeli, yavaş yenilmelidir. Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.”
Ramazan Ayındaki Beslenme Hataları
Bahar Tıp Merkezi Uzman Doktor M. Ali Çelebi, ramazan ayındaki beslenme hatalarını şöyle sıralıyor: ‘İftarda boş mideye birden yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açıyor; yemek esnasında su içmek sindirimi güçleştiriyor. İftarda ağır yemekler yiyip sahura kalmamak mideyi zorluyor.’
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Seçil Kenar, iftar ve sahurda yanlış beslenmede en çok yapılan hataları şöyle sıralıyor: “sahura kakmamak, sahurda fazla miktarda, yağlı besinler tüketmek, iftarda çok miktarda ve çok çeşitte yemek yemek, ağır, kan şekerini hızla yükselten gıdaları ağırlıklı almak, hızlı yemek yemek ve yeteri kadar sıvı tüketmemek”