Atıştırmayı kim istemez ki? Yemek aralarında da doya doya bir şeyler yiyebilmek; özellikle de can sıkıntısı anlarında insanlara öyle iyi gelir ki… Ancak atıştırmanın formumuza zarar verdiğini düşündüğümüz zamanlarla da sıkça karşılaşır; ve kendimize engel olmaya çalışırız bu gibi düşüncelere sahip olduğumuz zamanlarda… Peki atıştırmak gerçekten de zararlı mıdır? Neden olsun ki? Hem formumuzu koruyabilir; hem de atıştırabiliriz aslında… Bu yazımızda da size, sağlıklı abur cuburlardan bahsedeceğiz.
Ceviz ve çekirdek: sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan besinlerdendirler. Yaşlanmayı geciktirir, sizi bir kaç saat tok tutar, ruh halinizin olumlu yöne dönmesini sağlar; ve aynı zamanda da beyin gücünüzü arttırır bu iki kuruyemiş.
Muz: Sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan meyvelerden bir tanesi muz. İçeriğinde yoğun miktarda potasyum mevcut. Bu da muzun, kan basıncınızı ayarlamasını sağlıyor. Uykusuzluk ve yorgunluk hissini ortadan kaldırıyor. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor… Aynı zamanda da muz, sizin, asabi bir insan olmanızın önlemleri arasında yer alıyor.
Kuru üzüm: Sağlıklı atıştırmalıklar arasında önemli bir rol almış olan kuru üzüm, ostrojen hormonu ile etkileşerek, osteoporoz oluşumunun önlenmesine katkıda bulunuyor. Ağız ve diş sağlığı açısından da faydalı olan kuru üzüm, aynı zamanda da kuvvetli bir antioksidan rolüne sahip.
Havuç: Sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan havuç, hem karoten özelliği; hem de Provitamin A taşıyor. Bunun yanında antioksidan olduğu da bilinen havuç, kullananların hem bazı kalp hastalıklarından; hem de bazı kanser çeşitlerinden koırunmasını sağlıyor.
Bezelye ve fasülye: Sağlıklı atıştırmalıklar arasında, beslenme listenizde yer almaları gereken besinlerden. Biliyoruz, atıştırmalık olarak daha farklı şeyleri tercih edersiniz ama, bir kase fasülye veya bezelye yerseniz eğer, hem karoten, hem de vitamin B ve C’den faydalanma imkanına sahip olursunuz. Antioksidan etkilerini de göz ardı etmemek gerek elbette.
Elma: Sağlıklı atıştırmalıklar listesinde ilk sıralarda yer alması gereken meyvelerden. Hatta atıştırmayı sevmeyen kişiler bile mutlaka her gün elma tüketmeliler. Fitokimyasal etkisi ile bilinen elma, fel., prostat, astım gibi hastalıkları engellemekte. Kan kolesterolünü dengeleyerek; aynı zamanda da bağırsakların çalışmasına etki etmektedir.
Tüm bu belirtilen besinlerin yanında, patlamış mısır, jöle, yulaf ezmesi ve üzüm de, içeriklerindeki yoğun vitamin, antioksidan, karbonhidrat ve lifler nedeniyle, hem sizi tok tutmakta, hem de sağlıklı beslenmenize katkıda bulunmaktadırlar. Bu nedenle, atıştırmayı sevenler için hazırlanmış olan bu listeden maximum seviyede faydalanmanız gerektiğini aklınızdan çıkartmamanız gerekmektedir.