Pek çok kişi kilo vermek adına sürekli diyetler yapar; ve yaptıkları diyetlerin sonucunda da gerçekten de zayıflar; ve etkili sonuçlar alırlar. Ancak, sağlıklı yapılmayan diyetler, yapıldıkları anda etkili olmakla birlikte, diyet bırakıldığı anda alınan kilolarla geri dönüş sağlamaktadır. Etlerin sarkması gibi kötü görünümler de cabası elbette… Peki nedir bu durumdan kurtulmanın yolu? Nasıl diyetler yapılmalıdır ki adına sağlıklı diyet denilebilsin; ve bu sağlıklı diyetlerin sonucunda verilen kilolar kalıcı olarak verilsin? Sizlere bu konudan kısaca bahsetmek istiyoruz.
Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır?
<!–adsense–>Sağlıklı diyet yapmak; ve kalıcı kilo vermek için kısaca özetlemek gerekirse, her besin grubundan tüketmek, 3 saatten fazla aç kalmamak, günlük en az 2 – 2.5 litre su içmek, gün içerisinde yenilecek olan yemekleri 6 öğüne paylaştırmak, günlük yapılan aktivitelerin miktarlarını arttırmak, yemekleri yavaş yemek; ve akşam saatlerinde yenilen yemeklerin geç saatlere bırakılmaması gerekiyor. Peki tüm bunları yapan bir kişi, kalıcı bir şekilde kilo verebilir mi? Yaptığı diyeti sağlıklı olarak yapabilir mi?
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte, üzerimizdeki fazla giysiler çıkartılmaya başlandı; ve fazla giysilerin çıkartılması da, örtülen fazla kilolarımızın açığa çıkmasına neden oldu. Bu nedenle kilo vermeye çalışan insanlarla sürekli iç içeyiz. Bu kişiler kilolarından bir an önce kurtulmak adına, hızlı zayıflatan diyetleri uyguluyorlar; ve bu diyetler sayesinde de kalıcı olmayan kilo verimleri ile karşılaşıyorlar. Bu kişiler, eğer sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorlarsa, herşeyden önce günde 3 ana, 3 de ara öğünden oluşan yemeklerini düzenli olarak yemek durumundadırlar.
Kan şekerini dengelemeniz gerekmektedir. Bu sayede, gün içerisinde ortaya çıkacak olan tatlı krizlerinden kendinizi koruyabilmeniz mümkün olmaktadır. Aynı zamanda çok fazla yemek yeme riskinden de sizi kurtarabilecek olan önerimiz, 3 saatten fazla aç kalmamanızdır. Bu şekilde gerçekleştirebileceğiniz bir beslenme düzeni ile, hem kan şekerinizi dengeler; hem de az yemek yemiş olursunuz. Az yemek yemek için size başka bir önerimiz de, yemeklerinizi yavaş yemenizdir. Yavaş yemek yiyerek, daha az yemekle doyabilirsiniz. Şöyle ki: bir insan, yemek yemeye başladıktan 15 – 20 dakika sonra, doyma duygusunu yaşamaktadır. 15 – 20 dakika içerisinde, yavaş da yeseniz doyarsınız; hızlı da yeseniz doyarsınız. Yavaş yerseniz, daha az yemekle doymuş olursunuz. Bu nedenle, yemeklerinizi yutmadan önce iyice çiğneyebilir, lokmalarınızın arasına belirli süreler koyabilir; yemek sırasında sohbet etmeyi deneyebilirsiniz…
Diyet ve Su
Su içmek de sizin açınızdan çok önemlidir. Metabolizmanızı hızlandırmak; ya da hızını dengelemek açısından, herhangi bir sağlık probleminiz olmadığı sürece, gün içerisinde 10 – 12 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu sayede, yediklerinizin sindirimi çok daha kolay olacaktır. Lifli gıdalarla beslenmek de, sindiriminize büyük katkıda bulunacaktır. Bunun için, domates, salatalık, havuç gibi besinlerden faydalanabilmelisiniz. Aynı zamanda, tek tip besin grubu ile değil; çok tip besin ile beslenmeye özen göstermeniz gerektiğini de unutmamanız gerekmektedir. Akşamları televizyon karşısında yemek yeme isteğiniz var ise, bu isteği daha farklı şeylerle bastırabilirsiniz. Elinizde bir el işi olması dahi, sizin daha az yemek yemeyi düşünmenizi sağlayabilir; ya da televizyon karşısında, yemeği aklınızdan silmenizi sağlayabilir.
Tüm bu verilen önerilerin yanında, gazetelerden, internet sitelerinden; ya da bir arkadaşınızdan duyduğunuz diyeti uygulamanızın, sizin için etkili sonuçlar vereceğini söylemenin de yanlış olacağını belirtmek isteriz. Şöyle ki: her diyet, her metabolizma için uygun diyet değildir. Mutlak surette diyetisyeniniz olmalı, sizin yaşam şeklinize, metabolizma hızınıza, vücut yapınıza uygun diyetler vermelidir. Vücut analiziniz yapılmalı, oksijen tüketimi ile metabolizma hızınız ölçülmeli; ve diyetleriniz buna göre uygulanmalıdır.