Ramazan ayında sahurda ne yemeli? Sahurda nasıl beslenmeli? Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? Canan Karatay’ın tavsiyeleri nelerdir, gelin bir bakalım:
Canan Karatay Sahurda Tok Tutan Yiyecekler Listesi
Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine peynir , köfte, mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte gibi gıdaları öneriyor. Ayrıca süt içmenin uzun süren tokluk için faydalı olduğunu belirtiyor.
<!–adsense2–>
Maden Suyu Sahur Sofranızda Olmalı
17 saat kadar uzun sürecek bir oruç için Canan Karatay bir şişe maden suyu, en az 3 bardak da su tavsiye ediyor. Maden suyu tansiyon problemi olanlara tavsiye edilmiyor.
Canan Karatay Sahurda Yumurta Tavsiye Ediyor
Canan Karatay sahur sofrasınında bulunmasık gerekenler listesinin başında yumurtadan bahsediyor ve şunları söylüyor;
-“Sahurda 3-4 yumurtayı bol tereyağına kırıp yiyebilirsiniz. Sarısıyla birlikte yenilmelidir. Sahurda yumurta çok önemli. Yağlı çok önemli. Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji sizi 24 saat tok tutabilir.”
Ramazanda İki Bardak Süt İçmeli
Canan Karatay tokluk hissi için iki bardak süt içenizi tavsiye ediyor. Sahurda tok tutan yiyecekler listesinde iki bardak süt, biri iftarla sahur arasında biri de sahurda olmak üzere Canan Karatay tarafından tavsiye ediliyor. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olduğu gibi tok tutarak açlık hissini bastırıcı özelliğe de sahiptir.
Kuru Fasulye
Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesinde baklagil olarak fasulyeden bahsediyor. Fasulye mükemmel tokluk hissi sağlar. Kuru fasülye yemeği olarak tüketilebileceği gibi, piyaz olarak da tüketebilirsiniz.
Sahurda Zeytin ve Zeytinyağı Enerji Verir
Sahur sofrasında zeytinden başka tuzlu yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Prof. Dr. Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesinde zeytin ve zeytinyağına da yer veriyor ve ekliyor:
-“Sahurda zeytin ve zeytinyağı yiyebilirsiniz. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, başınız dönmez.”
Tarçın ve Süt Çok Faydalıdır
Tarçın yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyici özelliğe sahiptir. Ramazanda kan şekerinin dengelenmesi için silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir. Bu trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi için de faydalıdır. Sahurda içeceğiniz tarçınlı süt, yani 1 çay kaşığı tarçın ilave edilmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanızı sağlayacaktır.
Çörekotu da Sahur Listesinde
Çörekotu içerdiği sağlıklı yağlarla tokluk hissi yaratır. Sahurda öğütülerek ya da tane haliyle salatalara veya yoğurda eklenebilir. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlanacak bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu sizin için kilo kontrolünüzü sağlarken, aynı zamanda mide ve bağırsak sisteminin de desteklenmesinde de faydalı olacaktır.<!–adsense–>
Krom İçeren Ürünler
Krom kan şekeri düzenleyen bir mineraldir. Yulaf, peynir, ısırgan otu, meyan kökü, buğday, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı önemli krom kaynaklarıdır. Sahurda tüketmeniz öneriliyor.
Kefir Sahurda Tok Tutar
Kefir sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.
Kefirin faydalarına kısaca göz atarsak: Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon ve kolesterol düşürülmesinde etkilidir.<!–adsense2–>
Esmer Buğday
Canan Karatay’ın sahur sofrasında bulunması gereken besinler listesinde esmer buğday da yer alıyor. Magnezyum, B vitamini ve manganezin zengin bir kaynağıdır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda esmer buğday tüketen deneklerin beden yağ yüzdelerinin düştüğü, sağlıklı yağ oranlarına doğru yol aldıkları gösterilmiştir. E vitamini, selenyum, fenolik asit ve kolesterol düzeylerini düşüren flavonoidlerce zengin olan esmer buğday ramazanda salatalara, ekmeklere eklenerek hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.
Sahurda Meyve Tüketin
Canan Karatay’ın sahurda tok tutan tavsiyelerinden birisi de bolca meyve tüketmek. Yapılan araştırmalar sonucunda yapısında triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iştahı azalttığı belirtilmiştir.
Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Bezelye, fıstık, fasulye gibi albumin bakımından zengin besinler tüketerek iştahınızı azaltabilirsiniz. Meyveler doğal şeker kaynağıdır.
Sahurda tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır. Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisidir.
YOĞURT YİYİN
Ramazan’da bol bol ayran, yoğurt ve zeytinyağlı etli yemekler ile kuru fasülye tüketilmesini öneren Canan Karatay, sahura kadar uyumayanlara azar azar sık sık su ve ayran içmelerini, yoğurt yemelerini tavsiye ediyor.. Özellikle evde yapılmış yoğurt tavsiye ediliyor.
SAHURDA NELER YENİLMEMELİ?
Sahurda tok tutan yiyecekler kadar sofranızdan kaldırmanız gereken gıdalar da önemli. Sahur sofrasında tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinleri sahur sofranızdan kaldırın.
Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor.
SAHURDA ÇAY İÇMEYİN
Şayet sahurda çay içmek gibi bir alışkanlığınız varsa bundan da vazgeçin. Çünkü çay içeriği itibariyle idrara çıkma oranını artırır. Bu da vücuttan hızlı bir şekilde su atılması manasına gelir. Bu yüzden oruçluyken çok susuzluk çekebilirsiniz. Canan Karatay, çay yerine yeşil çay tavsiye ediyor.
SAHURDA BUNLARI YEMEYİN
Sahur sofrasında tok tutan yiyecekler bulundukmak kadar açlığınızı artıran yiyeceklerden uzak durmak da önemli. Sahurda yenen şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur. O nedenle özellikle sahurda tüketmemeniz gereken yiyecekler şunlar;
-Kek
-Kurabiye
-Tatlı
-Çikolata
-Bal
-Reçel ve bunun gibi şekeri yüksek yiyecekler.