Hidrolipodistrofi olarak adlandırılan, bağ dokusu iltihabı olarak da bilinen selülitten, bir kaç altın niteliğindeki uygulama ile kurtulabileceğinizi bilseniz, bu uygulamalarda bulunmaz mıydınız? Hepimizin estetik açıdan, hayatımızda olmasını istemediğimiz; ve hiç bir zararının olmadığını düşündüğümüz selülit, tüm bunların yanısıra, gerçek anlamda bir sağlık sorunudur aslında. Selülitin oluştuğu bölgede, kan dolaşımı engellenmektedir. Bu nedenle varisler ortaya çıkar. Damar tıkanıklığı, kan dolaşımı bozukluğuna bağlı olarak ciltte meydana gelen sorunlar, kronikleşen ağrılar, kas ve kemik dokusunun kalınlaşması gibi pek çok sonucun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Selülit, deri altında, yağ dokusunun birikmesi ile ortaya çıkan bir sorundur. Bu yağ dokusu, selülitin olduğu bölgede sıvı birikimine neden olur. Biriken sıvının dolaşımı da ya yavaşlar; ya da engellenir. Bu durum ise, selülit bölgesinde daha fazla yağ birikmesine sebep olmaktadır. Yani selülit, kelimenin tam anlamıyla bir kısır döngüdür.
Selülitin tıp dilindeki adı olan hidrolipodistrofi, su, yağ, ve görüntü kirliliğinin bileşimi olan kelimelerden meydana gelmiş bir kelime grubudur. Selülit oluşumu, deri altındaki yağların, dolaşımı yavaşlayan sıvıların şişmesi ile oluşan görüntü kirliliği halidir.
Selülitin dört evresi bulunmaktadır. Bu evrelerden bir tanesi; ki bu evre sıfır evresi olarak bilinmektedir: hiç bir görüntü sıkıntısı olmayan; ve selülitin olmadığı evredir. Ayakta durduğumuz zaman herhangi bir girinti çıkıntı pürüz olmadığı halde, elimizin arasına alıp sıktığımızda bir düzensizlik olduğunu hissediyorsak, bu selülitin birinci evresi olarak adlandırılmaktadır. Ayakta durduğumuz zaman görünen selülit tipi ise, selülitin ikinci evresini oluşturmaktadır. Bu evrede yattığımız yerde herhangi bir selülit durumu ile karşılaşmayız. Ancak hem yatarken; hem de ayaktayken selülitin varlığını hissediyorsak; bu durumda üçüncü evreyi yaşıyoruz demektir.
Selülitin, sadece şişman insanlarda görülebileceğini düşünenler yanılıyorlar; çünkü selülit, zayıf insanlarda da görülür. Kadın olan herkes selülit halini yaşamak durumundadır; çünkü selülit, kanda, östrojen hormonunun dolaşması ile ortaya çıkan bir sorundur.
Kilo vererek, selülit sorunu ile baş etmek mümkün olmuyor. Bunun nedeni, az önce de söylediğimiz gibi, kilo ile değil hormonlarla alakalı. Sporcularda dahi selülitin görülebilme olasılığı var. Kadın olmak; ve 14 yaşını geçip, ergenlik dönemine gelmiş olmak, selülit için yeterli bir neden. Bu nedenle de selülit için sadece biraz dikkat gerekiyor; statik bir hayat sürmemeye çalışmak en önemli önlemlerden; ve tabiki beslenme düzenine dikkat etmek. Selülitin bir başka sebebi de, genetik faktörler. Akdeniz ikliminde yaşayanlar da selülit ile baş etmek durumunda kalabiliyorlar.
Selülitten kurtulmak için sizlere bir takım altın önerilerimiz de bulunuyor. Bu uygulamaları gerçekleştirerek, yaza, selülitsiz bir şekilde girebilmeniz mümkün:
1) Sabahları uyandığınızda, yataktan kalktıktan hemen sonra; ve akşamları da, yatağa yatmadan hemen önce, bir bardak ılık su içine limon sıkıp için.
2) Televizyon izlerken; ya da kitap okurken, boş otururken; canınız sıkılıp da bir şeyler atıştırmak istediğinizde, bu duygunuza engel olun.
3) Midenizi boş bırakmayın. az az yiyin; ama sık sık yiyin. Bu sayede aç kalmamış olursunuz. Bunun yanında, tek tip beslenme tarzından uzak durun; ve düzenli beslenin.
4) Kalorisi düşük; ve birden fazla kilo verdiren diyetleri uygulamayın. Aksi takdirde, siz zayıflasanız bile, yağlarınız sizi, selülitleriniz ile birlikte terketmeyecektir.
5) Kuvvetli bir sabah kahvaltısı; hafif bir akşam yemeği temposunda beslenmeye özen gösterin.
6) Soya lesiti içeriği olan kremler kullanmaya özen gösterin.
7) Bol su tüketin. Yemeklerden 30 dakika önce de su için; ancak yemeklerinizi yerken, su tüketmemeye özen gösterin.
8) Tuz, tansiyonumuz için özellikle tüketmemiz gereken bir kaynaktır; ancak, az tuz tüketmeye çalışın.
9) Duşlarınızı, sıcak ya da soğuk olarak yapın; ve kese yapmayı da ihmal etmeyin.
10) Kola, soda, kahve, çay, meşrubat gibi içecekler; ve alkol; selülit oluşumunu arttırmaktadır. Mümkün olduğunca bunlardan uzak durun.
11) Bitki çayı ve meyve sularında, tazeliğe önem verin. Meyve sularınız özellikle taze sıkılmış olsun.
12) Haftanın en az 4 – 5 günü, 30 – 45 dakika arasında yürüyüş yapmaya özen gösterin.
13) Dar giysiler ile, yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmaya çalışın.
14) Yemek aralarında meyve yemeye özen gösterin.
15) Yemeklerinizdeki porsiyonlarınızın küçük olmasına özen gösterin
16) Yemeklerinizi yedikten sonra, mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Daha az yemek yersiniz dişlerinizi fırçaladığınız için de…
17) Sakız çiğnememeye özen gösterin. Sakız çiğnerseniz çabuk acıkırsınız.
18) Selülitlerinizi gidermek için kullanacağınız selülit aletlerinin, sizde mevcut bulunan selülit le aynı olup olmadığını; ve ne şekilde kullanırsanız etkili sonuç alacağınızı öğrenin.
19) Elma armut gibi lifli meyveleri, kabukları ile yemeyi tercih edin.
20) Kepek ekmeğini, beyaz ekmek yerine tercih edin.
21) Yoğurt, peynir, süt gibi ürünleri alırken light ürünler olmalarına özen gösterin.
22) Şeker kullanımında, beyaz şeker yerine, tatlandırıcılardan faydalanmaya çalışın.
23) Yeşil sebze; ve meyvelerden, yemekleriniz sırasında, mutlaka faydalanın.
24) Beyaz et kullanmak, kırmızı etten, adha az selülite neden olacaktır.
25) Zeytinyağını, katı yağ kullanmaya tercih edin.
26) Yemeklerinizi, kızartma yapmak yerine, ızgara, haşlama; ya da buğulama gibi yöntemlerle pişirin.
27) Yiyeceklerinizin, yağ, şeker; ve unu az içermesine önem verin; hatta mümkünse hiç tercih etmeyin.
28) Şarküteri, kuruyemiş; ya da sakatat ürünlerinden, mutlak surette uzak durun.
29) Sigara içmeiyn. Sigara, dolaşımı zorlaştırdığı gibi; vücudunuzdaki oksijen oranını da azaltmaktadır.
30) Egzersizlerinizi, düzenli olarak yapmaya özen gösterin.
31) Selülitlerinizin olmadığı, kilonuzun ideal olduğu günlerde çekilmiş olan bir resminizi, sürekli görebileceğiniz bir yere; örneğin, buzdolabınızın üzerine yerleştirin.
32) Akşam yemeği yediğiniz saatlerin, çok geç olmamasına dikkat edin.
33) Selülit olan bölgelerinize masaj yapmayı ihmal etmeyin.
34) Yediğiniz gıdaları, hızlıdan çok yavaş yemeye çalışın.
35) Ne zaman ne yediğinizi not alın; ve bu listeye arada bir bakın.
36) Haftanın bir günü tartılmayı kendinize ilke edinin.
37) Kendisini çok seven; ve umutsuzluğa kesinlikle kapılmayan bir insan halini alın.