Sinir Otu Nedir? Sinir Otunun Faydaları Nelerdir? Sinir otu ne işe yarar? Sinir otu çayının faydaları nelerdir? Sinit otu çayı nasıl yapılır? sinir otunun faydası ve yararları
Sinir otu nedir? Nerelerde yetişir?
Sinir otu, yol kenarlarında, mezarlıklarda ve rutubetli yerlerde yetişir. Sivri sinir otu (Plantago lanceolata) ve yapraksız sinir otu (Plantago major) sıklıkla 40 santimetreye kadar büyüyebilir. Özellikle besleyici maddelerin zengin olduğu kırlarda, yamaçlarda ve yol kenarlarında görülmektedir. Bu bitki Mayıs’tan Eylül’e kadar varlığını sürdürmektedir.
Sinir Otunun Faydaları Nelerdir?
Her iki sinir otu çeşidi de iltihap durdurucu özelliğe sahiptir. İhtiva ettiği müessir maddeler “Aucubin”, “Allantoin”, “Flavonoid” ve “Tanenler” kaşıntıyı giderir, kanın pıhtılaşmasını ve yaranın iyileşmesini sağlayarak, yaranın iz bırakmasını önler. Ayrıca eterik yağ, A, C ve K vitaminleri, labenzim, invertin, emulsin, silisik asit, fosforik asit, glikozid ve müsilaj bu bitkinin ihtiva ettiği diğer maddelerdir. Sinir otunun ezilmiş yaprakları yaraları kirden koruyan ve mikrop bulaşmasını engelleyen bir sıvı salgılar, ateş düşürücü, kramp giderici, antibakteriyel, kan yapıcı, kanama durdurucu tesirleri de olan bu yaprak özünün çok geniş bir kullanım sahası vardır.
Sinir Otu Neye Yarar?
Sinir otu hangi rahatsızlıklarda kullanılabilir:
* Ezilme ve berelenme gibi harici yaralanmalarda olduğu kadar, açık yara ve böcek sokmalarında.
*Diş eti iltihabında.
*Öksürük, bronşit ve solunum yollarındaki tıkayıcı balgam şikâyetinde.
*Mide-bağırsak hastalıklarında.
*İdrar yolu enfeksiyonlarında.
Sinir Otu Nasıl Kullanılır?
- Kurutulmuş ottan 1 çorba kaşığı kadarı ezilir, iyice ufalanır. Yarım litre kaynar su ile 15 dakika demlenir ve süzülerek içilir.
- Sinirli ot ezilip öz suyu çıkarıldıktan sonra yaralı bölgeye sarılarak da kullanılır.
- Sinir otu yaprakları çiğnerek de tüketilebilir.
Sinir otunun kaynatılmış suyundan gargara yapılarak ağız içi yaraları için kullanılabilir.
Sinir otu yapraklarının çiğnenmesi diş ağrılarında faydalıdır.
Sinir otunun yaprakları ezilerek veya yaprak şeklinde yara üzerine sargı ile sarıldığında iltihaplanmayı önleyebileceği gibi yaranın iyileşmesinde de faydalıdır.
Sinir otu tohumu, tohum olarak yenirse böbrek taşlarını düşürür.
Sinir otu şurubu kanı temizler.
Sinir otu çayı ve şurubu tarifi ünlü Ayşe Tüter’e ait.
Sinir otu çayı nasıl yapılır?
Sinir otu çayı Hazırlanışı: 1tatlı kaşığı sinir otu, 1 tatlı kaşığı kekik,1 su bardağı su ile haşlanıp süzülür.
Sinir Otu Şurubu: 1 su bardağı sinir otu robottan geçirilir. biraz su,1 su bardağı şeker,1 su bardağı bal,3 karanfil kısık ateşte 10 dakika kaynatılır. Koyuca bir şerbet olduktan sonra soğutularak şişelere konur ve buzdolabına konur. Bundan hergün büyüklere 1 çorba kaşığı,çocuklara 1tatlı kaşığı verilmelidir.1,5 ay süreyle içilmelidir.
İbrahim Saraçoğlu Sinir Otunun Faydaları
Şeker seviyesini düşürmeye faydalı, şeker hastaları için İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiyelerine göz atalım:
Kan şekerini düşürmekte zorlananlar için İbrahim Saraçoğlu öncelikle lahana kürü tavsiye ediyor. İnsülin vurulduğu veya tabletini kullandığı halde kan şekerini düşüremeyenler için , 2 adet açık alan tarımında yetiştirilmiş lahananın dış kabuklarını 15 dakika suda kaynatın.
Hemoglobin A1C ‘yi düşürmek için 4-5 gram sinirli ot 5 dakika kadar suda kaynatılır. 1 ay sonra kan şekeri seviyelerinin düştüğünü göreceksiniz.
Üçüncü tavsiyesi ise soğuk pres çörek otu yağı… 1 tatlı kaşığı kavrulmamış çörek otu yağı (pişirmek amaçlı olmadan, salata veya çorbaya katarak) kullanabilirsiniz. Soğuk pres çörek otu yağını bulamazsanız, 3 çay kaşığı çörek otunu havanda dövün, ve ezilmiş çörek otlarını tüketin.
Sinir Otu Kullananların Yorumları
Sinir otu kullananlar ,bu ot hakkında ne diyorlar, hepsini aşağıdaki yorumlar kısmında okuyabilirsiniz.