Şişmanlığa neden olan faktörler arasında besinler önemli bir yer tutar. Diğer faktörlere göre kişinin iradesi burada daha öne çıkar. Sizi şişmanlattığını bildiğiniz yiyecekleri hayatınızdan çıkarmaya başladığınızda, sağlıklı ve mutlu bir hayata ilk adımı atmış olacaksınız. Şişmanlatan yiyecekler, besinler aslında hayatımıza sinsice girmiş durumdalar. Şişmanlığa neden olan yiyecekler listesine bir göz atalım:
Yüksek fruktozlu mısır şurubu: Mısırdan elde edilen şeker mısır şurubudur. Mısırın genetiği değiştirilen gıdaların başında gelmesi, bizim için mısır şurubunu daha da kötü yapar. Mısır şurubunun içerisindeki fruktoz, hızla vücudumuzda yağa dönüşür. Paketlenmiş, mısır şurubu ve raf ömrü olan, hızlı tüketilen gıdaların nerdeyse hepsinde bulunur. Metabolizma hormonlarına müdahale ederek, vücudun yağ depolamasına yol açar. Her yerde bu gıdalar bulunuyor. Son yıllarda gıda üreticilerinin, bu gıda katkı maddesini kullanarak ne kadar kar ettiğini gittikçe genişleyen bellerimizden anlayabiliriz.
Ne yapılmalı? Her satın alınan ürünün etiketini okumayı, alışkanlık haline getirin. Mısır şurubu ve fruktoz içerikli olanların hemen yerine geri koyun.<!–adsense2–>
Yapay tatlandırıcılar
Piyasada birçok isimle bulunan ve ‘şekersiz’ diye hepimizin kullandığı yapay tatlandırıcılar kilo almamıza yol açıyor. Vücut yağı tarafından bu tatlandırıcılar emilir ve vücut ağırlığında artışa yol açar. Sadece bu ürün içeceklerini tatlandırmak için kullanılmaz. Diyet olarak satılan ürünlerde en fazla kullanılan tatlandırıcılardır. Masumca diyet yapanlar bu gıdaları tercih ediyor fakat zayıflamalarına engel oluyor.
Ne yapılmalı? Yapay tatlandırıcı bulunan içerisinde ürünleri almaktan kaçının. Diyet içecekler yerine aromaları doğal suya eklemeyi düşünün. (limon, nane, meyve…) Tatlandırıcıları diyetinizden çıkardığınız anda, vücudunuzun hormonal dengesinin normalleştiğini, baş ağrılarınızın ve alerjik durumların azaldığını fark edeceksiniz.
Trans yağlar
Herkes trans yağları duymuştur. Yağların imalatı ve işlenmesi sırasında trans yağ kimyasal olarak değişen, hazır gıda ve paketlenmiş ürünlerde bulunan yağlardır. Vücutta depolanarak karaciğere zarar verir. Fast food yiyecekler trans yağların saklandığı tek yer değildir. Çerez, kek, tatlı, turta atıştırmalıklar hatta doğal diye satılan ekmeklerde de yer alır.
Ne yapılmalı? Dikkatlice aldığınız ürünlerin içerisindeki maddeleri inceleyin. ‘Trans yağ yoktur’ ibaresi bulunan ürünlerde de bazen bulunabiliyor. Ürün terimlerini bu nedenle öğrenin. Başka bir isimler yer almış olması muhtemeldir. ‘Hidrojenize’ ibaresi varsa da almayın.
Meyveli Soda ve Gazoz
İçerisinde tatlandırıcı bulunan meyveli sodalar, şimdiye kadar diyet yapanların bir numaralı içeceğiydi. Soda da kilo verememe nedenleri olabilir. Gazoz ve meyveli sodaların hiçbir sağlık değeri olmadığı gibi, renklendirici, yapay tatlandırıcı şeker gibi sağlıksız maddelerle doludur.
Ne yapılmalı? Asitli içecekleri sevdiğiniz taktirde vazgeçmek biraz zor olabilir. Karbonatlı suyla alternatif olarak meyve sularını karıştırabilirsiniz. Zaman içerisinde ancak karbonatlı da olsa asitli içeceklere son vermeniz gerekiyor.<!–adsense–>
Şeker: Şeker, kilo vermek istiyorsanız buna engel olan birinci düşmandır. Yalnızca diyetinizi şeker sabote etmez. Tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve erken yaşlanma gibi rahatsızlıklara da davetiye çıkarır.
Ne yapılmalı? Şekeri hayatınızdan çıkaracak tavsiyeler dikkate alınmalıdır. Tatlı bir şeyler kullanmak istediğinizde günde 3 defa bir çay kaşığı olacak biçimde, pastörize edilmemiş bal, aksaağaç şurubu gibi bitkisel tatları kullanabilirsiniz. Şekeri azaltıp yalnızca kilo vermekle kalmaz, bağışıklık sisteminizi de fabrika ayarlarına geri döndürebilirsiniz.
Diyet hapları
Bu çoğu ticari olan haplar, asla kilo vermekte işe yaramıyor. Ayrıca sağlık açısından da ciddi ölümcül riskler taşıyor. Hapların içerisinde yer alan maddeler, beyne aç olmadığını sinyalleri gönderiyor. Kilo verdiyseniz de daha sonra geri misliyle alacağınızı unutmayın.
Ne yapılmalı? Diyet haplarına kulak asmayın. Doktor diyetleri dışındakileri uygulamayın.
Sallama içecekler
Diyet içecek imajını değiştirmek amacıyla ortaya çıkan bu sallama ya da hazır suda çözülen içecekler, doğal dokuyu yakalayabilmek için yüksek proteinli amino asit içerirler. Bu doğal olmayan içecekler, bir dizi sağlık sorununa neden olurlar.<!–adsense2–>
Pestisitler ve ağır metaller
Gıda, çevre, kişisel bakım ürünleri ve diğer şaşırtıcı kaynaklarda bulunan yaygın toksinler, metabolizmayla ilgili önemli enzimleri bozarak vücudunuzun doğal yağ yakma süreçlerine müdahale edebilir. Ağır metaller ve zirai ilaçları bu zararlı toksinler içerir.
Ne yapılmalı? Böcek öldürücü ya da böcek ilacını evinizde kullanmaktan vazgeçin. Organik ürünleri mümkün olduğunca seçin. En fazla şeftali, elma, biber, kereviz, nektarin, kiraz, çilek, marul, üzüm, ıspanak, armut ve patateste pestisitler bulunur. Organik ürün satın alamazsanız, temizliğine çok dikkat edin.
Beyaz un
Rafine un ve bunlardan yapılan tahıllar, şekerle vücuda aynı etkiyi yapar. Ani bir şekilde kan şekerini yükseltir. Pankreasın bu da insülin salgılamasına yol açar.
Ne yapılmalı? Buğday ve beyaz unlu gıdalardan kaçının. Sağlıklı proteinlerle atıştırmalıklar hazırlayın.
Balık, tavuk, fındık ya da fasulye gibi bazı protein gıdalar içerdiğinden yemeklerinizin kesinlikle emin olun. Keten tohumu, Hindistan cevizi yağı ve keten tohumu yağı, fıstık ve avokado gibi daha sağlıklı yağlar, daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.